DSC_4124

DSC_4124

И в кварталите извозват отпадъци след ремонт

извозване на строителни отпадъци за втора поредна година. През 2014 година са извозени над 50 000 чувала с материали след ремонт по сигнали на граждани.

До миналата година ставаше така, че съвестните хора трябваше да похарчат собствени пари за превоз на отпадъците след домашен ремонт до депо, а останалите трупаха когато и където им падне, най-често до контейнерите за боклук. От старта на безплатната услуга до днес са обслужени 2300 поръчки. Извозени са над 6000 кубика строителни материали, стари мебели, дограми и стъкла.

Новата безплатна услуга прави града по-чист и пести пари на бургазлии, твърдят от общината.

За да се възползвате от нея трябва да направите следното: да подадете заявка за извозване на тел. 056/852 337 - за дата, час и адрес. От консорциум "Титан Бургас" ДЗЗД, като изпълнител на заявката, е длъжен да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. То се осъществява в интервала от 08.00 до 16.00 ч. за дните от понеделник до събота (включително) и между 08.00 и 12.00 часа за неделя и в празничните дни.

Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували, а едрогабаритните приведени във вид, удобен за товарене. Количеството на отпадъка да не надвишава 3 куб. м. В деня на извозване чувалите със строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.

При неспазване на тези изисквания, отпадъците няма да бъдат обслужени и отговорността за тяхното третиране и транспортиране носи стопанинът. След стартиране на безплатното извозване общинските екоинспектори засилено контролират спазването на изискванията на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Бургас, като при констатиране на нарушения налагат глоби в максимален размер.