dsc_3299

dsc_3299

Идва сезонът на противогрипните ваксини и хоспитализация, както и защитават живота на хората от рисковите групи – хронично болни, възрастни хора над 60-годишни, деца. 

Ваксинацията е един от методите за предпазване от грип. При нея в организма се въвеждат само необходими частици от грипния вирус, които позволяват създаването на специфична имунологична памет и изграждане на специфични противогрипни антитела. При попадане на грипен вирус в организма, имунната система вече е “готова за действие”, унищожава попадналия вирус и предпазва индивида.
Противогрипните ваксини съдържат щамове, които СЗО е прогнозирала като най-близки в антигенно отношение до тези, които ще ни атакуват през този сезон. За тази година в противогрипната ваксина са заложени 3 щама: Калифорния, Виктория и Уисконсин.
Напомняме Ви, че месеците септември, октомври и ноември са най-подходящите за противогрипна ваксинация по две причини: 
- организмът да има достатъчно време да изгради имунитет;
- хората са все още здрави – условие, което е задължително за ваксинацията. 
След закупуване на ваксината, тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, но в сектор с плюсова температура (от +2С до +8С). Не бива да се ваксинирате, ако сте болен от грипоподобно заболяване с температура, кашлица, хрема. Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък. 
Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксинирането може да бъде съпътствано с леко неразположение и болки на мястото на ваксинацията за около денонощие.
Особено препоръчително е ваксинирането на деца, възрастни хора, пациенти с:
- хронични белодробни заболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др.
- хронични сърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност и др.
- хронични бъбречни заболявания
- анемии
- намален имунитет, вкл. болните от СПИН,
лица, които работят в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване - училища, здравни заведения, градския транспорт, войнишки колективи, живеещи в общежития и др.
Имунизационен кабинет при РЗИ–Бургас (ет. 1) разполага с противогрипна ваксина–цена с поставянето 11.12 лева. Имунизация срещу грип може да се направи при личните лекари.