Предложението на продуцентите бе разгледана на заседание на комисията. Снимка ОбС - Варна

Предложението на продуцентите бе разгледана на заседание на комисията. Снимка ОбС - Варна

Община Варна да отпусне 360 000 лева за снимките на филма "Един квадрат свобода". Бюджетът на лентата е 1,2 милиона лева. Той ще бъде финансиран със собствен ресурс на продуцентската компания "ARS Digital Studio" и на копрoдуценти, включително от чужбина. Проектът ще кандидатства за финансиране в Националния филмов център и ще се опита да привлече и други институционални и търговски партньори. Около ¼ се очаква да е финансовата помощ от Община Варна, т.е. 360 000 лева с ДДС.

Филмът ще разказва за живота на легендата на българския и световен бокс Ивайло Маринов ще бъде разказан в игрален филм. Сценарият бе представен на заседание на Постоянната комисия по култура и духовно развитиев Общинския съвет във Варна. На него бе разгледано искането от продуцентитет за отпускането на средствата от страна на Община Варна.

Сценарият на филма се основава на биографичната книга на именития спортист, който миналата година празнува 60-годишнината си и разказва в детайли изключително интересната му съдба. Освен че е най-добрият боксьор на България за XX век, варненецът е признат по световните рингове като един от най-великите боксьори на всички времена.

Работното заглавие на филма е "Един квадрат свобода". За режисьор е привлечен Тодор Чапкънов, а в главната роля ще се въплъти актьорът Ованес Торосян, разкриха пред съветниците двама от продуцентите на филма – Павел Владимиров и Елени Декидис.

В лентата ще участват също футболната легенда Христо Стоичков, президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, актьорът Китодар Иванов. Самият Ивайло Маринов ще има изява в ролята на баща си.

Над 85% от планираните снимки ще са във Варна. Дворецът на културата и спорта ще бъде преобразен, за да изглежда като копие на залите в Мюнхен и Сеул, в които боксьорът печели световна и олимпийска титла.

Комисията по култура даде положително становище относно предложението за партньорство и го препрати към кмета на общината Иван Портних и Постоянната комисия по финанси и бюджет. По време на заседанието стана ясно, че тази година Общината няма възможност да осигури необходимата финансова подкрепа, но средствата могат да бъдат заложени в общинския бюджет за 2022 г.