Radkova

Radkova

Изписаха 8 от сватбарите, заразени с хепатит "А" в плажно заведение през септември

правят контролни изследвания. Излекуването на черния дроб обаче ще продължи от 3 до 6 месеца. За щастие, заразените са се обърнали навреме към специалистите, така че пораженията ще са по-малки. Заболяването обаче има инкубационен период от 40 до 50 дни. Сватбата на дъщерята на нотариус Янчо Несторов е била на 5 септември, а първият пациент е постъпил на 17 октомври и е съпругата му. Тя също е сред изписаните от здравното заведение.
На тържеството е имало повече от 100 души. РЗИ – Варна, разпоредило на личните им лекари да ги уведомят, че са били контактни, за да си направят необходимите изследвания. Не е изключено да се появят още "сватбари" с хепатит "А", допусна и д-р Божанка Георгиева от здравната инспекция. 
Все още в болничните легла са докторът на ПФК "Черно море" д-р Атев, главният готвач на заведението "Рапонги", сервитьор и една от сватбарките.
Според д-р Божанка Георгиева няма данни заразяването да е станало от храна, най-малкото, защото сватбата е била достатъчно преди хората да пострадат. Няма как да бъдат иззети проби от храна толкова късно. Направени са предписания на управителя на „Рапонги” да се извърши пълна дезинфекция на помещенията, в това число санитарните възли. Оттам също може да е тръгнала заразата. Заведението не е затворено. За случая е уведомена Агенцията по безопасност на храните, която би трябвало да е извършила свое проучване, бе коментарът от РЗИ – Варна. "Хепатитът от тип "А" не е като салмонелата и грипа, които най-често не оставят следи в човешкия организъм. Черният дроб се възстановява трудно и винаги има рискове", каза още д-р Георгиева.
От 2-3 седмици Инфекциозната клиника е запълнена с пациенти с хепатит "А" от Провадийско. Постоянната бройка е около 50 души, при това деца и юноши, които са от ромски произход. За епидемиологичен взрив обаче не може да се говори, уточни д- Диана Радкова.

Днес+