Квартал Кадъкьой е необичайно притихнал и пуст. Снимки Arzu Sever

Квартал Кадъкьой е необичайно притихнал и пуст. Снимки Arzu Sever

Мегаполисът на Турция – Истанбул, столицата Анкара, третият по големина град и второто по големина пристанище в страната Измир са сред градовете, в които тече четиридневна карантина. Тя е в сила от днес – Денят на независимостта в Република Турция и е в сила до 26-ти април. На 23-ти април 2020 година се навършват точно 100 години от произнасянето на речта на бащата на съвременна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк. Тържества по този повод в страната обаче няма да има. Напротив, с решение на президента на Реджеп Таип Ердоган 30 големи градове и 81 области с население 80 000 – 100 000 души ще трябва да си останат у дома в продължение на 96 часа. Това разказа пред "Черноморие" Недрет Бензет, който живее в Къркларели (Лозенград б.а.)

"Ще има полицейски час на 23-ти, 24-ти, 25-ти и 26-ти. Целта е общественият живот да бъде ограничен до абсолютния минимум. Искаме да приложим ограниченията възможно най-прецизно, за да се върнем към нормалния ритъм след празника (на 23-ти май е Рамазан Байряма б.а.)", заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Вече седма седмица репортери на "Черноморие" ви правят свидетели на случващото се по света в разгара на пандемията с корона вирус.

В южната ни съседка Турция броят на регистрираните случаи от 10-ти март, когато бе установен първият заразен, до днес вече е 98 674 души. Починалите с установен COVID – 19 са 2 376, а оздравелите – 16 477.

"В малките градове като Къркларели например четиридневна карантина няма. Можем да излизаме и да ходим на пазар или до магазина. Може да отидем до Одрин, но до Истанбул или Текирда не можем да пътуваме", разказа Недрет Бензет.

Заради Денят на независимостта в Турция днешният ден е неработен. От 24-ти април започва месецът на Рамадана. През тези дни вярващите мюсюлмани в цял свят ще постят. Джамиите в южната ни съседка са затворени от началото на извънредното положение там. На хората не е разрешено да се събират. Всеки ще трябва да си остане у дома и да спазва социална дистанция.

Мегаполисът на Турция – Истанбул е притихнал. Няколко милионният град, който привлича като с магнит туристи от цял свят, сега е необичайно тих и пуст. Улиците са празни. Хората са се затворили по домовете си, заради 96-часовота карантина. В един от най-предпочитаните за живеене квартали в азиатската част на Истанбул - Кадькьой (Kadıköy) улиците, които обичайно са пълни с хора и трафик, днес са празни.

По този начин управляващата партия на президента Ердоган се надява, че ще успее да се справи с разпространението на корона вируса сред 82 милионното население на страната.

5 138 нови случаи са били регистрирани за едно денонощие на 11-ти април. От тази дата цифрата започва да намалява постепенно. На 21-ви април са установени нови 3 083 случая. Активните в момента са 79 821.

До този момент в Турция общо са тествани 559 935 души или 8 248 души на 1 млн. население.

В Турция забраниха пътуването между градовете

Валията и главният лекар на Лозенград с корона вирус

Галерия