Истерия по "Перла" аха да обърне кораб в Босфора в посока към азиатския бряг на Истанбул, за да снимат къщата от сериала.

В момента, когато десния борд на кораба заплашително се наклони към водата, на малцина от пътуващите им мина през ума трагедията с корабчето с наши туристи, което потъна в Охридското езеро. (Преди година във водите на езерото загинаха 15 българи). Повечето от туристите обаче бяха заети да снимат един през друг къщите, докато едва удържаха щастливите си възклицания. Едва ли някой от тях се замисли, до какво може да доведе манията им по турските сериали. И какви могат да са последствията за тях и останалите пътуващи, решили да разгледат по вода Истанбул. Наложи се ексурзоводката да призове по микрофона тълпата да се отдръпне от перилата и да мине в лявата половина, за да се уравновеси тежестта на борда.

 

Преди качване на кораба на няколко пъти бе повторено, къде е бюфета и какви напитки се продават там. Никой обаче не каза, къде са спасителните жилетки и не предупреди за струпване в едната част на палубата.

Разходка с кораб по Босфора е една от атракциите, които туроператорските фирми предлагат на българи (както и на туристи от Турция и други държави), избрали да посетят града на двата континента. От близо година интересът към тази екскурзия, която трае час и половина, се е увеличил заради турските сапунени сериали, които се излъчват в националния ефир. На азиатския бряг, на разстояние от десетина-двайсет метра една от друга се намират две знакови за любителите на сапунките къщи, където са снимани два от най-гледаните у нас сериали. Веднага след моста в цвят бордо "грейва" къщата на героинята Периде (ролята се изпълнява от Мерал Четинкая) от сериала "1001 нощи". Периде е майка на главния герой Онур, който се бори за любовта с Шехерезада. "1001 нощи" бе първият турски сериал излъчен у нас и с него се отприщи истерията по тези сапунки. На метри от тази къща е друга знакова къща за почитателите на теленовелите - тази от сериала "Перла".

Заради тези къщи, както и заради тази, в която е сниман "Листопад", туристи предимно от Азия идват в Истанул. Групите пристигат организирано и с една цел - да видят тези знакови места от филмите. Истерията по турските сериали е на път за вземе заплашителни размери и не дай си Боже да доведе до трагичен инцидент.

 

Десислава Георгиева