Италианска фирма с бизнес инвестиция в Приморско Представител на италианския консорциум "Дероеко" АД коментира възможностите за инвестиции с кмета на община Приморско Лиляна Димова. Инж. Фернандо Делука Бенуси изрази пред своя домакин желанието си да вложи средства в инфраструктурни проекти в региона. Консорциумът е проектирал и изградил пречиствателни станции от много висок клас в различни европейски държави.

По време на срещата стана ясно, че италианските инвеститори са готови да се включат в подобни проекти и в Приморско по формулата публично-частно партньорство. Инж. Бенуси и неговият екип бяха изключително впечатление от природните дадености и големия потенциал на община Приморско.

Италианският предприемач отрави предложение представители на общинска администрация и Общинския съвет да се запознаят на място с вече функциониращи пречиствателни станции, изградени от консорциума в Италия, Гърция или Чехословакия.

"Предстои ни проектиране и изграждане на съоръжения за преработка на отпадни води в Ясна поляна и Ново Паничарево,  освен това ще кандидатстваме по оперативна програма "Развитие на околната среда" за модернизиране на пречиствателната станция в Китен, така че партньорство с италианските инвеститори с опит във внедряването на модерни технологии  би било много добра възможност", коментира кметът Лиляна Димова.

По повод на инфраструктурните проекти кметицата предложи на приключилото заседание на Националното сдружение на общините държавата да деактува от държавни в общински терените под досегашните почивни станции и бази, които са преминали или ще преминат в частни инвеститори, за да могат приходите от продажбите на земята да влязат в общинските бюджети, което е улесни изграждането на необходимата инфраструктура от страна на общините.