Това са част от мерките на италианското правителство в борбата с COVID-19. Снимка Десислава Георгиева

Това са част от мерките на италианското правителство в борбата с COVID-19. Снимка Десислава Георгиева

Италия удължи до 7-ми септември 14-дневна карантина за пътуващите до страната, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България, Румъния и други трети страни, съобщиха от българското Министерство на външните работи. От ограничителните мерки са изключени екипажите на транспортни средства; пътниците, извършващи летищни трансфери, както пътуващите, в определени случаи, по работа, за които има специални разрешения на компетентните медицински власти.

Влизащите в Италия от България пътници, следва да попълнят декларация, която им се предоставя на борда на самолета или на ГКПП. Декларацията съдържа информация за адреса, на който лицето ще пребивава и ще изпълнява доброволната карантина.

В случай, че пътникът няма възможност да ползва индивидуален транспорт за придвижването си от ГКПП до мястото на пребиваване, администрацията на "Гражданска защита" определя условията за придвижване и мястото, на което да се осъществи карантината.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

От МнВР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.