DSC_3417

DSC_3417

Избират фирма за скоростното трасе от компонентите ще има обжалвания, но в първото тримесечие на следващата година ще започне реализацията на този проект", съобщи кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че трасето ще обхваща бул.„Константин и Фружин”, „Трети март”до „Янош Хуняди”, „Янош Хуняди”, бул. „Владислав”,бул. „Мария Луиза”, бул. „Осми Приморски полк” и от там по бул. „Васил Левски” до сп. "Почивка".

„С изграждането на високоскоростното трасе и с реализацията на системата за контрол на трафика, която ще дава възможност автобусите на обществения транспорт да се ползват с предимство, с въвеждането на електронна билетна система, ние ще направим обществената транспортна услуга във Варна на европейско ниво“, допълни кметът. Той припомни, че първата стъпка в тази насока е факт – 70 нови автобуси и 30-те нови тролеи вече са по улиците на града.
"Сроковете са до края на 2015 година, така че очаква ни усърдна работа, защото съм убеден, че след финала на проекта много варненци и гости на морската столица ще предпочитат обществения транспорт, защото той ще е
модерен, редовен и удобен. С него хората ще се придвижват по-бързо чрез високоскоростното трасе, ще намалее трафика", каза още Иван Портних.
Кметът съобщи, че се работи и по оптимизирането на транспортната схема – заради високоскоростното трасе и възстановяването на редица тролейбусните линии, неизползвани от години. "Подписахме с Европейската банка за възстановяване и развитие грантово споразумение, благодарение на което банката ни предостави безвъзмездно 100 000 евро за изготвяне на нова транспортна схема, която в края на месец ноември трябва да бъде официално предадена. Тя ще мине през обществено обсъждане, за да се направят най-прагматичните стъпки. Очакванията са тя да доведе до по-добро покритие на града и по-ефективна разходна част на градски транспорт", обясни кметът.
Още 100 000 евро община Варна е получила от ЕБВР за проект за поетапна реализация на синя зона, като до края на годината ще бъде изготвен анализ, на база на който ще може да се оглеждат възможностите за реализирането й.