Избират най-добрите певци на "Сладкопойна чучулига" Над 160 деца от цялата страна участват в националния конкурса за изпълнение на детска песен "Сладкопойна чучулига", който се провежда в Бургас на 8-ми и 9-ти май. 62 изпълнители и 11 вокални групи се качиха на сцената.

Конкурсът се организира от Община Бургас и сдружение "Сладкопойна чучулига". Той се провежда в Младежки културен център и е разделен в два тура. В първия тур младите таланти изпълнят песни от фонда на националния конкурс за песен "Сладкопойна чучулига". Допуснатите до II тур участници пеят втора песен по избор.

 

Изпълнителите се оценяват в три възрастови групи (до 7 г., 8-11 г. и 12-14 г.) от експертно жури, съставено от именити български композитори и музикални педагози, с председател проф. Виктор Чучков.

В рамките на конкурса бе открита и изложба на детски творби от съпътстващия "Сладкопойна чучулига" конкурс за изящни и приложни изкуства "Нарисувай ми песен". В него тази година участват 172 деца от 23 града в страната. Конкурсните творби са създадени по песни от "Сладкопойна чучулига", без ограничение в стил, изобразителна техника, форма и материали.

Паралелно с конкурсната програма, за участниците и гостите на детския празник в Младежкия дом има организирани ателиета по приложни изкуства, в които всички желаещи деца могат да творят и да се забавляват с връстниците си.

Конкурсът за изпълнители "Сладкопойна чучулига" се провежда за девети път в Бургас и цели популяризиране на песните, създадени през годините в по-стария конкурс под шапката на "Сладкопойна чучулига" – за създаване на нови детски песни.

По традиция конкурсът за песен следва този за изпълнители. Тази година той ще се проведе в началото на месец юли.