34 000 са местата в базите на държавата, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Снимка Черноморие-бг

34 000 са местата в базите на държавата, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Снимка Черноморие-бг

"Не знаем точният брой на украинците, които трябва да бъдат преместени до 15-ти ноември. Имаме информация за 14 000 души, но при проверката е установено, че 3 200 души, които се водят в хотели липсват", това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

До средата на този месец украинците, които са в частни хотели, трябва да бъдат преместени в държавни бази. "Ще запълваме базите поетапно. Направили сме списък на местата, които имат реална възможност да приемат хора. Има 34 000 места в бази на държавата. Първо ще настаняваме бази край морето", допълни министър Демерджиев.

Настаняват украинци потърсили закрила у нас до 15 ноември

Съгласно промените, срокът на действие на програмата се удължава до 15.11.2022 г. при действащите в момента финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази.

С това правителствено решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена.