Сергей Стоилов, Станимир Димитров и Калин Терзийски (отляво надясно) разясниха идеята на конкурса

Сергей Стоилов, Станимир Димитров и Калин Терзийски (отляво надясно) разясниха идеята на конкурса

Издирват близките на поета Янаки Петров, известен още като Чичо Чичопей. Споменът за него ще бъде съживен в конкурс, който Община Средец организира на негово име. Желанието на администрацията е той намери своята популярност и да се превърне в ежегоден.

Желаещите за участват в него могат да изпратят свои творби от 6-ти юни до 20-ти август. Те трябва да са до три машинописни страници на свободна тема.  На 4-ти септември ще бъдат обявени 20-те номинирани творби, както и призьорите. Творбите ще бъдат издадени в специален алманах на издателство "Труд", който ще бъде разпространяван в книжарниците. Датата 4-ти септември не е избрана случайно, тогава Янаки Петров напуска този свят.

Общият награден фонд на коркурса е 2 700 лева, във всяка категория - за проза и поези, ще бъдат присъдени по пет награди, ще има награда на кмета на Община Средец. Петчленно жури от известни писатели ще оценява творбите.

"Търсим красота на езика и талант. Поставили сме си за цел да насърчим и подпомогнем българската литература, реабилитирайки името на Янаки Петров, да поправим една голяма несправедливост", заяви Станимир Димитров, който заедно с кмета на Общината Иван Жабов и писателя Калин Терзийски застават зад идеята на конкурса.

"Да пишеш постове във фейсбук не е писане, да пишеш и да го издадеш в сайт, блог или някъде си, също не е писателстко, нито е белетристика. Ние сме съучастници в едно събитие, което е свързано с белетристиката и високия език. Този, който пише така или иначе е привлечен към словото и има шанса да започне да чете, писането е една от най-високите човешки дейности", каза Калин Терзийски. Според  фактите почти всеки голям писател и поет е умрял унизен.

Янаки Иванов Петров е роден на 28. 02. 1947 г. в село Голямо Буково, Бургаско в миньорско семейство. Завършва техникум по морски и океански риболов (1967) и българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски” (1978). Работи като миньор, печатарски работник, библиотекар, редактор в изд. “Български художник” (1978), сп. “Деца, изкуство, книги” (1979), алм. “Море”. Публикува от 1960 г. Автор е на стихосбирките “Лирично ято” (1975), “Зимна птица” (1978, награда “Южна пролет”), “Урокът на цветята” (1998). Голяма част от творчеството му е посветено на децата, сред които е популярен с псевдонима си Чичо Чичопей. Издал е следните книги за деца: “Чичо Чичопей” (1978), “Африканец на комин” (1981), “Ловец-храбрец” (1985), “Къщичка с огледала” (1986), “Приказка за Мурджо, патките и Лиса” (1987), “Гърне и похлупак” (1988), “Бягай, бягай, зайче” (1988), “Хвърчи ли жаба” (1992). Други негови книги са: “Робин Бобин” – английски песнички и залъгалки (1990), “Златното яйце” – руски народни песнички и залъгалки (1991), “Червеното ми конче с бялата юзда” – детски песнички от цял свят (1992). Член на СБП. През 1981 и 1989 година е награждаван от Министерството на образованието за най-добра стихосбирка за деца. Негови творби са превеждани на руски, полски, турски, сръбски, чешки и словашки. Умира на 04. 09. 1999 г.