Изписаха родилка, лекувана от свински грип Х.Г. бе приета на 1 февруари, бременна в осмия месец, в изключително тежко състояние, с двустранна пневмония, дихателна недостатъчност и се наложи да бъде включена на изкуствено дишане. Преди да постъпи в Отделението по реанимация, тя е търсила помощ в частни здравни заведения, но била препратена към МБАЛ-Бургас.

 

"След като прекрачих прага на отделението, не помня нищо. Беше ми лошо, имах температура, тресеше ме. После, като се свестих, лекарите ми казаха, че съм била с единия крак в гроба, но вече съм добре, както и детето ми. Много съм им благодарна", каза при изписването жената.

"Дойде в изключително тежко състояние, веднага я поставихме на апаратна вентилация, тъй като не можеше да диша сама. В лечението бяха включени най-модерните антибиотици, направихме и консултация с методичния ръководител на отделението доц. Николай Петров, завеждащ реанимацията във Военно-медицинска академия", разказа началникът на отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас АД д-р Антон Григоров. Той бил на смяна, когато Х.Г. позвънила на вратата на отделението.

Ден след като била поставена на апаратно дишане, показателите на 23-годишната жена се влошават и се наложи да бъде свикана спешна лекарска комисия, която след разговор с националния консултант по гинекология реши да направи секцио и да извади бебето. След секциото, направено от д-р Златин Трепечов и д-р Ромил Ангелов, се родило момченце - Радостин. То било лекувано няколко дни в отделението по неонатология и изписано вкъщи преди майката.

След секциото Х.Г. започна да се възстановява бързо, назначени са й и антибиотици за домашно лечение.

"Вирусът на свинския грип при нея е лабораторно доказан. От началото на епидемията сме приели още 3 родилки, всички са изписани, но при тях клиничната картина не бе така тежка и не се е наложило да бъдат поставени на апаратно дишане", каза още д-р Антон Григоров. В отделението са излекували и 20-ина тежки пневмонии, отново причинени от свинския грип.