Picture1

Picture1

Изписват с червен гранит "Via Pontica" на моста

на новата настилка. Днес беше направена проба с избраните материали (как изглеждат можете да видите на втората снимка).

Предпочетената настилка е съобразена с оригиналния вид на Моста, Plochkiтъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа.

Настилката ще се изпълни с клинкерни гранитни плочи. Това е изключително устойчив на натоварвания и атмосферни влияния материал, който се износва бавно.

Моста има формата на буквата "Т". Там, където двете черти на "Т" се съединяват, ще бъде вградена ивица от червен гранит, ориентирана север – юг. Тя ще изписва "Via Pontica", както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите 3 езера и морско крайбрежие.

Успоредно с ремонта на Моста тече реконструкция на предмостовото пространство. Там е предвидено изграждането на няколко свързани площадки, които да се използват като атрактивен научно-образователен морски център на открито.

На моста предстои да бъде довършен кея и да се монтира асансьорна платформа за достъп на хора с увреждания от горното ниво до пристана. Неизползваемата от години кула с витата стълба отново ще стане достъпна. Там ще бъдат монтирани далекогледи за наблюдение на красивия Бургаски залив.

С много воля и желание община Бургас успя да осигури външно финансиране за ремонта на Моста, като убеди европейските партньори да го включат в проекта "Културно – историческо наследство на остров "Света Анастасия" и град Бургас – атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация". Проектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013, Приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма". Бюджетът му е 5 и половина милиона лева.