KinoQvorov

KinoQvorov

Изписват стихове на Яворов върху 6 каменни колони

община Иван Алексиев подписа тристранен договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие - Несебър за финансиране на инвестиционно намерение. Сумата за обновяването е без ДДС, безвъзмездната финансова помощ е на 100 % от всички разходи, а срокът за изпълнение – до 31-ви август 2015 г.

Построен преди повече от 30 години, летният театър е със силно увредена фасада, вътрешни помещения и естрада. Неподдържан през годините, един от символите на града придоби реалната опасност от срутване и причиняване на значителни екологични щети. С проекта за реконструкцията му се предвижда поставяне на хидроизолация, подмяна на настилката и оформяне на кино-кабина, гримьорни, коридори, складове и санитарни възли, като във всички помещения ще се инсталира модерна пожароизвестителната система. Цялостно ще бъде подменено осветлението, ел. и ВиК мрежите. Амфитеатрално ще бъдат разположени нови седалки.

"Уникално разположеното лятно кино има голяма сантиментална стойност не само за поморийци, но и за много от гостите на нашия град. В независимо изследване на Националната телевизия е обявено за най-красивото и автентично лятно кино на България. С реализирането на проекта ще се стремим да запазим неговата неповторима атмосфера и заедно с обособяването на алея "Яворов" да възродим спомените на няколко поколения, както и да превърнем мястото в  предпочитана сцена за изява на най-добрите български поети, музиканти, писатели и актьори", коментира кметът Алексиев.

Проектът предвижда още и реконструк​ция на крайбрежната алея "Яворов" в отсечката между Стария кей и лятното кино. Замислена като зона за отдих, алеята, създадена в памет на великия български поет Яворов, в момента е доста амортизирана. По нея са извършвани само частични ремонти от създаването й преди повече от 45 години. През зимата на 2012 г. силна буря нанесе значителни щети на инфраструктурата на целия крайбрежен булевард, вековни дървета бяха изкоренени.

На любимото място за разходка, се предвижда монтирането на шест големи каменни блока, с височина около 2 метра върху които ще се изпишат стихове на Яворов. Около всеки един от тях ще се оформи настилка от павета и подходи според конкретния случай. Предвидено е монтирането на декоративно осветление и цялостно озеленяване на прилежащото пространство. Ще се подменят стълбовете и ще се поставят осветителни тела с по-голяма височина и мощност. В проекта са предвидени два къта за пластични композиции на морска и рибарска тематика и два пъти повече пейки за отдих. По протежение на цялата алея ще бъдат засадени нови и екзотични растителни видове, пригодени за условия във влажна и солена среда, като по този начин алеята ще се доближи до първообраза си през далечната 1968 година.