DSC07618

DSC07618

Израелски лекар призна: Българските колеги са действали професионално по време на атентата

вече са добре и се възстановяват". Това каза днес в Бургас д-р Дрор Софер, шеф на травма центъра на една от най-големите болници в Тел Авив. Това е болницата, която прибра от Бургас и София ранените в атентата израелски туристи.

"Колегите от Бургас инстинктивно са направили най-доброто, на което бяха способни. Алгоритмите за действие при нас и при вас си приличат, разликата е, че ние имаме по-голям опит заради множеството терористични атаки в Израел", каза още д-р Дрор Софер. Той представи израелския опит при работа с ранени в атентат.

"Преди, за да създадем организация, при атентат ни бяха нужни 5 часа, а в днешно време се подготвяме за 30 минути. Масовите бедствия не са медицинско събитие.

Има 3 сценария за справяне с масови бедствия и те зависят от броя на ранените. Когато пациентите, пострадали в атентат са под 30 – това е малък инцидент, когато са над 30 се води средно тежък, а когато са около и на 100 голям инцидент. При нас в болница алгоритъмът е следният. Изпразваме Шокова зала, извеждаме всички, които могат да вървят и състоянието им не е чак толкова тежко. За 15 минути Спешният център е празен. Разделяме го на три зони: първата е за най-тежките случаи, втората за средно тежките, а третата за леко ранените – тази зона е най-отдалечена", разказа д-р Софер.

"Времето след атентата в болницата е разделено на два етапа. Първите минути са ценни. Не губим време в регистриране и идентификация на пациента. Записваме го с номер. С този номер може да му се прелива кръв или да се насочи за операция", каза още той. 

Идентично е било поведението на лекарите в МБАЛ Бургас. 60 легла във всички отделения за били отделени за инцидента. Пациентите също са регистрирани с буква, номер и диагноза, без имена, за да не се губи време.