Pregled

Pregled

Изследват безплатно и анонимно за хепатит В и С

в лабораторията на ДКЦ 1 (пл. „Понеделник Пазар” 5), в рамките на работното им време.

Новодиагностицирани пациенти от скрининговите акции могат да използват безплатни да бъдат консултирани за хепатит във Варна от проф. Искрен Коцев, МБАЛ „Св. Марина” през м. август 2012 и в Пловдив от доц. Владимир Андонов, УМБАЛ „Св. Георги”.
За втори път тази година Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 28 юли съвместно със Световната здравна организация (СЗО). Това е следствие от резолюцията на СЗО, която обявява вирусния хепатит за здравно предизвикателство от световен мащаб, наравно със заболяванията СПИН, малария и туберкулоза.
Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ чества за седма поредна година Световния ден за борба с хепатита в България. Основната цел на Сдружението е превенцията на заболяването. Поради това, повечето активности за честване на Световния ден са насочени основно към: повишаване информираността за заболяването, предпазване от хепатит – чрез превенция и профилактика на заболяването, като най-сигурната защита остава ваксинацията срещу хепатит А и В, навременно диагностициране за избягване на усложнения, подобряване достъпа до лечение в случай на заразяване с вируса.
Тази година основната информационна платформа за разпространяване на посланията на кампанията ще бъде интернет и кампанията ще се популяризира и чрез социалните мрежи. Както винаги, няма да бъде пренебрегнат и прекият контакт с хората – ще има безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и С за всички желаещи в Бургас, Варна и Пловдив.
В социалната мрежа Facebook беше създадена страница на Сдружението, където феновете й ще могат да получават навременна и полезна информация за заболяването и превенцията му - http://www.facebook.com/Hepasist.
Във връзка с популяризирането на Световния ден за борба с хепатита, нашите партньори от Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) организират томбола, в която всеки, харесал страницата им във Facebook – Live(R) Europe, http://www.facebook.com/LiveREurope може да спечели чисто нов iPad.
Думата „хепатит“ идва от гръцки език и буквално означава „възпаление на черния дроб”. Съществуват множество причини за чернодробни възпаления, например употреба на алкохол или други токсини, наличието на метаболитни и автоимунни болести или възпаления. Вирусните инфекции са обичайните причини за възникване на хепатит. Най-значимите и опасни вирусни хепатити са хепатит В и хепатит С, които могат да станат хронични. Тези два вируса засягат милиони души по целия свят.
Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти надскача броя на хората, болни от СПИН, в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.
Поради липсата на ясни симптоми, мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.
Много от хората, заразени с хепатит В или С, не разпознават симптомите с години, тъй като черният дроб не усеща болка. Дори и при липса на симптоми, годините на хронично възпаление могат незабелязано да рушат черния дроб. За цироза говорим в случаите, когато черният дроб е силно и необратимо увреден. Усложненията от цирозата могат да бъдат животозастрашаващи, като включват асцит, рак на черния дроб, усилено кървене, чернодробна недостатъчност и кома. Хроничните хепатити В и С са основната причина за цироза на черния дроб. Превенцията, изследванията, ранното диагностициране и достъпът до лечение могат да спасят много хора от необратимите и дълготрайни ефекти на вирусния хепатит. 
Хепатит В се предава по полов и кръвен път или чрез други телесни течности. Основните пътища за заразяване с вируса са заразените сексуални партньори и заразени майки, които при раждане предават хепатит В на своите деца. Нестерилните спринцовки, инструментите за маникюр, игли за татуиране или друг тип медицинско оборудване също са източник на вируса. Ваксината може да предпази здрав човек от заразяване с хепатит В.
През първите шест месеца след заразяването, хепатит В може да се самоизлекува, но ако това не се случи, може да се развие като хронично заболяване за цял живот. Хроничният хепатит В може да причини цироза на черния дроб, както и рак на черния дроб след десетилетия, а в някои случаи – само след 5 години. Въпреки това, съществуват лечебни методи срещу хроничния хепатит В. Обикновено заболяването не може да бъде излекувано, но е възможно неговото контролиране и предпазването на черния дроб. По данни на Световната здравна организация, хората, които са имали пряк контакт със заболяването, възлизат на около 2 милиарда души, а тези, които живеят с хроничен хепатит В, са 350 милиона.
Хепатит С се предава по кръвен път. В миналото, а дори и сега, в някои развити държави най-често заразата се предава от заразени кръвни продукти, наркозависими, които споделят игли или друг вид медицински консумативи, както и нестерилни медицински процедури. Въпреки че хепатит С може да се предава по полов път или от майка на дете, тези случаи са доста по-рядко срещани, в сравнение със случаите на заразяване с хепатит В. Срещу хепатит С не съществува ваксина. Вирусът рядко се самоизлекува през първите месеци и често се превръща в хронично заболяване. В почти една трета от случаите на пациенти, болни от хепатит С, хроничният хепатит С може да доведе до цироза и рак на черния дроб след 20 до 30 години. Лечението на хепатит С има странични ефекти, но болестта може да се излекува. Живеещите с хроничен хепатит С по света възлизат на 120 до 170 милиона души.
Най-добрата превенция на заболяването остава навременната ваксинация срещу хепатит А и В, като в България всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната ваксинационна програма на Министерство на здравеопазването, а за всички, които не са, ваксинацията е силно препоръчителна, поради сравнително лесното предаване на вирусите – по фекално-орален път за хепатит А и полов и кръвен – за хепатит В.
Въпреки, че за хепатит С все още не съществува ваксина и тъй като заболяването се предава основно по кръвен път, защитата от него става чрез избягване на контакт със съмнителни кръвни продукти.

Днес+