Зарята ще бъде кулминацията на тържествата във Варна. Снимка Община Варна

Зарята ще бъде кулминацията на тържествата във Варна. Снимка Община Варна

За първи път многоцветната заря ще бъде изстрелвана от морето навръх днешния празник на Варна - Свето Успение Богородично. За целта във водите са монтирани 3 понтона - на 120 м. от брега. Успоредно с това пироефекти ще има и от кея на военноморската база. Най-доброто място за гледане на зарята ще бъде зоната край Морската гара, където в 20.00 часа ще започне празничния концерт. В ролята на водещи ще влязат Дамян Попов и Мария Накова – Миа. Миксът от изпълнители включва хип-хоп формацията "Connection Crew", победителят от "Гласът на България" Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев – Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група "Julian's Laughter", Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и TITA. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на гръцката звезда Claydee.

Празникът на Варна ще започне тази сутрин в  09.00 часа, с тържествената архиерейска Света литургия в катедралния храм "Успение Богородично". В 10.30 часа ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще тръгне литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. За децата на сцена "Раковина" от 10.00 чааса е предвиден интерактивният спектакъл "Балон като Слон!", с участието на Коле Китанов. На същото място в 11.00 часа ще бъде открито специално ателие за изработване на кукли, с водещ Мария Банова. От 15.00 до 19.00 часа до Аквариума ще има образователни игри за водния свят, организирани от световната природозащитна организация WWF. От 18.30 часа Богдан Томов ще пее за децата на сцена Раковина в Морската градина.

По традиция в 20.00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат ансамбъл "Варна", камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния", квартет "Светоглас", Донко Марков и група "Вакали". В 20.30 часа на площад "Независимост" е началото на традиционния концерт със солисти и оркестър на Държавната опера - Варна, с диригент Кръстин Настев. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.