73,37% от гласувалите поискаха отделяне на Обзор и селата от община Несебър. Снимка Архив

73,37% от гласувалите поискаха отделяне на Обзор и селата от община Несебър. Снимка Архив

Жители на несебърските села Баня, Паницово, Козница и Емона искат преразглеждането на решение №253 от 24.03.2021г. на Министерски съвет, с което се обявява създаване на нова община Обзор. Това стана след проведен референдум за отделя на град Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница от община Несебър.

Със 73,37% Обзор реши - иска да е отделна община

Обзор става отделна община, четири села против

След като излязоха резултатите от референдума, жители на Баня, Паницово, Козница и Емона поискаха да останат към община Несебър. Те дори обявиха, че искат да бъде направен нов референдум, на който да гласуват за оставането си към Несебър.

Въпреки решението на Министерски съвет от края на март, президентът Румен Радев все още не е издал указ, с който отделянето на Обзор и останалите села в отделна община ще стане факт.

Новият областен управител на област Бургас Мария Нейкова, назначена с указ от служебния кабинет, обяви, че ще се срещне с кмета на Обзор и с кмета на Несебър и след това ще вземе решение за провеждане на референдума.

Между временно Росица Ракова, Ангелина Досева и Мария Христакиева от името на четирите села изпратиха отворено писмо до служебния министър председател, до министри и до областния управител, с копио до медиите. В него те припомнят, че мотивите си затова, защо са против да бъде създавана нова териториална единица, в която да бъдат прехвърлени техните села.

"Приложили сме редица документи, подкрепящи тезата ни, че хората са били "излъгани" изначално и че грубо са погазени законите за създаване на нова община. Нашето категорично желание е да останем част от община Несебър. Господин Румен Радев, президент на Република България, спазвайки закона и отлагайки издаването на указ заради законови нарушения, ни даде възможност да продължим нашата борба за обективност и справедливост. Предвид това смятаме, че казусът може да бъде решен сравнително лесно, тъй като ние сме убедени, че това е едно политическо решение, което не се базира на закони, факти и становища, а предимно на лични интереси", пише в писмото изпратено до институциите. В него те прилагат и отговор на техен сигнал от 31-ви март 2021 г. до МРРБ и тогавашния министър Петя Аврамова, която в становището си пише че: "Условията за създаване на нова община, съгласно чл. 8, ап. 1 от ЗАТУРБ не са изпълнени поради демографски, комуникационни и социално-икономически причини".

"Въпреки това Министерски съвет в лицето на господин Бойко Борисов взема решение за създаването на тази нова община. За нас това е изцяло защита на партийни и икономически интереси, в полза на хора близки до властта, с мащабни бизнес интереси в региона, отново за сметка на интересите на нас обикновените жители на тези селата, които нямаме никаква "изгода" от преместването ни от една стара, богата община в нова, по-малка такава с хипотетично бъдеще", пише още в писмото. В него се настоява решение №253 от 24.03.2021г. на Министерски съвет, да бъде преразгледано в името на обективната истина и законността.