Жалбата е с искане да бъдат преброени бюлетините в 10 секции. Снимка Архив Черноморие-бг

Жалбата е с искане да бъдат преброени бюлетините в 10 секции. Снимка Архив Черноморие-бг

Живко Гърков подаде жалба в Общинската избирателна комисия в Средец с искане за повторно преброяване на бюлетините в 10 от общо 39-те секции на територията на общината. Гърков бе кандидат за кмет, издигнат от СДС. Той загуби битката за кметския пост в общината на втория тур, който се проведе на 3-ти ноември. За Иван Жабов, кандидат на ГЕРБ гласуваха 49,57% от упражнили правото си на глас, а за Гърков – 49,05%.

Общинската избирателна комисия трябва да се произнесе по жалбата и да я изпрати към Административния съд за решение.

„Сценарият отпреди четири години се повтаря. Тогава Живко Гърково отново загуби изборите срещу мен и подаде жалба в Общинската избирателна комисия със същото искане. С действията си той се опитва да подведе хората в Средец, които с вота си ясно изразиха своята подкрепа за мен. Не трябва да подминем и факта за безпрецедентното обединение в нашата община, където видяхме как БСП подкрепи СДС“, коментира пред „Черноморие“ Иван Жабов.

На национално ниво ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за съвместно явяване на местните избори. В Средец обаче СДС издигна Живко Гърков, а на втория тур БСП го подкрепи, с което предизвика истински политически прецидент.