Живко Табаков ще продължи да работи за туризма и в Народното събрание

Живко Табаков ще продължи да работи за туризма и в Народното събрание

Трябва да има отделна Комисия то туризъм в Народното събрание. Това заяви бургаският депутат от коалиция "Изправи се! Ние идваме" Живко Табаков.

"През 2014 година започнахме битката за министерство на туризма и я доведохме до край. Година по-късно, в Общински съвет Бургас, по мое настояване беше създадена първата Постоянна комисия по туризъм. Няколко години по-късно извървяхме много дълъг път, докато положим основите на най-мащабната туристическа организация в Бургаски регион. Туризмът е моя кауза повече от 20 години. Ето, че идва време за туризъм не само да се говори, но и ефективно да се работи от най-високата трибуна - тази на парламента. При изготвянето на Правилника на Народното събрание ще предложа парламентарната Комисията по икономиката и туризъм да бъде разделена, като се създадат две отделни комисии, а именно – Комисия по икономика и Комисия по туризъм.", даяви Табаков.

Мотивите му за предложението са, че туризмът носи между 13-14 % от БВП на държавата, което неминуемо го прави приоритетен отрасъл. "В този смисъл не е редно същият да няма своя отделна комисия, тъй като общата натовареност на Комисията по икономика и туризъм е голяма, а туристическият бранш се нуждае от директен канал за комуникация с държавата – бърз, навременен и ефективен. Обособяването на отделна ресорна комисия трябва да води непрестанна комуникация с бизнеса и браншовите организации особено в условия на КОВИД 19 и тоталната липса на компенсации за сектора. Същата Комисията трябва да е едновременно и инициатор на политики, и посредник между различните институции и браншови организации, както и проводник на законодателни инициативи, което от опита досега трудно се получава, превръщайки я в безпредметна и неотговаряща на нуждите на туризма в България", смята Табаков.