DSC_9129

DSC_9129

Йорданова: Законът за Сметната палата обслужва мнозинството

срещу нейния професионализъм и независимост, и очевидно обслужва интересите на управляващото мнозинство, това заяви Диана Йорданова - народен представител от ГЕРБ Бургас. Според нея, непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества. Законопроектът реставрира най-порочните страни на отменен закон за Сметната палата, действал в периода 2001-2010 г. Според Диана Йорданова, напълно несъстоятелен е основният мотив на вносителите, че за България е по-подходящ колективният модел на Сметна палата и затова действащият трябва да бъде сменен. Към момента в одитната институция тричленното й ръководство действа като колегиален (колективен) орган и взема решенията с общо съгласие по основни одити - за изпълнението на държавния бюджет, на бюджетите на НОИ, НЗОК, БНБ.

"В предложения текст се избира Сметна палата като 9-членна колегия от лица, за които е достатъчен само 10-годишен общ юридически или икономически стаж, и общ 15-годишен стаж за председателя. Липсва изискване за специализиран стаж, свързан с одита. какъвто има в сегашния закон. Очевидно е, че целта е да се възстанови принципът на партийните квоти. Така се създава риск институцията да бъде ръководена от партийно обвързани непрофесионалисти. За сравнение - сега действащият закон изисква 15-годишен специализиран професионален стаж. 3. С проекта се премахва и изискването за сертификат зa одиторите, удостоверяващ професионалната им пригодност", смята още Диана Йорданова.

Според депутатът, вносителите на законопроекта отхвърлят досегашния модел, но не посочват сериозен мотив или аргумент за това. Сегашният уж "недемократичен" модел е преобладаващ в Европейския съюз и в страни като Полша, Литва, Ирландия и др.