Бургазлията Иван покори световните модни сцени под името Joseph Auren. Снимки Личен архив

Бургазлията Иван покори световните модни сцени под името Joseph Auren. Снимки Личен архив

В продължение на 18 години Иван живее в инернат заедно с още 150 деца. Когато става на 14 години започва работа. Завършва средното си образование в ТОХ-а, сега Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. След навършване на пълнолетието си трябва да напусне дома „Александър Георгиев Коджакафалията“. „Трябваше сам да справям. Намерих си място за спане в едно мазе и започнах да работя в един ресторант“, споделя Иван.

Когато заминава за Германия преди 15 години. С последните 100 лева, които има в джоба си си купува билет за автобуса, с които пътува 2 дни до Берлин. В началото започва работа като готвач. През 2007 година получава покана чрез фейсбук от дизайнер в Милано, за да види шоуто му. „Когато го видях си казах: Щом той го може, защо и аз да не мога?“. Така започва да се учи да шие като гледа клипове в Youtube и чете книги. След това учи две години в училище за дизайнер. Създава своята марка преди около 7 години. Последните три години нещата се развиват благоприятно за него и така стига до успеха.

А за триумфа на Иван, с творчески псевдоним Joseph Auren, в Бургас научиха от Ирина Иванова - регионален координатор на Комисията за защита от дискриминация. Съдбата я среща с Иван преди години в интерната, който тя ръководи.

"За да говорим за Иван, едно момче с артистични заложби и невероятен дух, трябва добре да познаваме атмосферата, в която е живял в Дома за деца "Александър Георгиев Коджакафалията" в Бургас.  Строга дисциплина, правила, които трябва да се спазват, режим. Години наред една и съща обстановка около себе си. Дойде в Дома в Бургас, когато затвориха дома в село Невестино. Беше в 6 клас. Още с идването си, вместо да излиза и да играе с останалите деца, той активно се включваше в работата в кухнята, не само помагаше на майстор-готвача, но и се учеше на кулинария. Това предопредели и неговата бъдеща реализация. Той постъпи в Техникума по обществено хранене и продължаваше да помага в кухнята. Почти всеки ден идваше в кабинета ми и разговаряхме на различни теми. Той имаше самочувствие, спореше и защитаваше своето мнение", сподели Ирина Иванова.

"Освен това активно участваше в цирково артистичната група към дома, като изпълняваше един твърде опасен номер - игра  с огъня. В това той влагаше красота, смелост, дързост и отдаване. Групата участваше в много концерти в града и страната, в телевизионни предавания и Иван заедно с още две деца беше поканен във Финландия за участие в програмата на едни от най-големите дарители на Дома - Българо-финландското дружество.

След завършването на техникума той трябваше да излезе от Дома и сам да се оправя в живота. Веднага си намери работа като помощник - готвач, нае си квартира и започна усилено да взема уроци по английски език. Не потърси помощ от никой, а сам се справяше с предизвикателствата на живота", допълва Ирина Иванова.

След като замина за Германия преди 15 години при всяко негово връщане в Бургас той дарява на децата от Дома лакомства и помага с каквото може.

"През всичките тези години продължаваме да поддържаме връзка, за много неща се допитва до мен, помагам му със съвети , а той проявява дълбоко уважение към мен. Следя с гордост постиженията му.

Примерът с Иван ни дава възможност да покажем на всички, че и децата в неравностойно положение са талантливи и могат да постигнат чудеса макар и с много труд, постоянство и упоритост", убедена е Ирина Иванова.

 

- Преди броени дни представихте Ваша колекция на „Fashion Show SS23“ в Града на ангелите - Лос Анджелис. Откъде дойде поканата за това Ваше участие?

-  Поканата дойде от моята PR агенция от Лос Анджелис, която се  погрижи  да поканим най-добрите гости за шоуто. Радвам се, че те харесаха колекцията и се създаде добра енергия между всички гости и шоуто.

- Тоалетите във Вашата колекция, която представихте зад Океана, са издържани в черно-бялата и графитена гама. Какво е посланието, което оправяте с нея към света на висшата мода и към Вашите почитатели?

- Смесването на черно и бяло означава много за мен и моята марка от самото начало. В естетически план това е важно, защото си играе с минимализма. Това е емблематично. От друга страна, се занимава с пространството на фигурата, чистотата и напредъка, който води към бъдещето

- Какви са емоциите, които Ви разтърсиха по време на ревюто, а и след това?

- С голямо удоволствие видях и прочетох отзивите за колекцията. Особено за избора на материали, които също са много важни за мен. Те са ключовите моменти при играта с геометрични изрезки, визуални оптични ефекти и елементи на bondage. Исках да създам нова футуристична област, която не беше виждана преди моята колекция.

- Колко дълъг е пътят от Бургас до Холивуд? И кое от изпитанията, които преодоляхте по пътя си до тук няма да забравите?

- Никога няма да забравя, че Лос Анжелис беше много гостоприемен към мен и моята марка. Това ми даде много добра и положителна енергия. Мислех си, че хората ще харесат моята марка, разбира се, но не и да я възприемат толкова добре, колкото показват отзивите за това ревю.

- За хората, които Ви познават Вие сте Иван или Ванко, както Ви наричат. Как Иван стана Joseph Auren и какво означава този творчески псевдоним?

- Този псевдоним винаги е бил придружен от този важен за мен цитат: "Dare to be". Това означава да се ангажираме и надграждаме себе си, както по отношение на личността и съзерцаването на себе си, така и по професионален начин. Джоузеф Орен означава мотивация, напредък и креативност.

- От 15 години живеете и работите в Берлин. Как се откриехте взаимно с модата и колко дълго беше това творческо търсене, за да стигнете до тук?

- Винаги съм бил креативен. В началото бях свикнал да работя в готварската индустрия, където креативността ме приютяваше чрез презентации на ястия или някои други кулинарии.  Оттогава реших да надградя това, което имам по рождение, за да създам моята визия за индустрията, живота и силата, като създадох Джоузеф Орен.

- Хората, които Ви познават са били сигурни, че кулинарията ще се превърне от Ваше хоби в професия, която ще развиете в Германия. Защо се „разделихте“ с нея и може ли един ден отново да се преоткриете?

- Креативността на модата вече е в мен и това е завинаги. Особено в Берлин винаги съм се вдъхновявал от сгради, улици, хора. И за мен беше по-добре да го проявявам в дизайни, вместо да продължавам с кулинария. Но тя продължава да заема важно място в живота ми, защото се грижа за себе си, за здравословния ми начин на живот.

- Дизайнерът е артист. Той изразява себе си чрез своите модели. Вие имате и собствен бранд. За кого са предназначени дрехите, които създавате?

- Исках да създам дрехи, които подчертават и подобряват мъжкия силует. За да ги направим по-изтънчени, умни и мощни.

- Промени ли участието Ви в модното шоу в Лос Анджелис творческите Ви планове и какво Ви предстои през следващата година?

- Промяната е поради факта, че успях да видя и забележа влиянието, което моята марка може да има в международен план. Вече бях наясно с това, защото свикнал да работя с Press в Лос Анджелис. Но това, че лично видях реакцията и отзивите на хората, потвърди видяното. Така че сега съм наясно с енергията, която Джоузеф Орен може да внесе. Може да опитам да го импортирам и в Азия, за да видя какво мога да правя там и как моята визия и колекция могат да бъдат приети там. Много е интересно, завладяващо и мотивиращо.

Много се развълнувах и когато ми предложиха  да направя следващото модно шоу в Ню Йорк!

Галерия