Kabile1

Kabile1

"Кабиле" - храмът на богинята-майка

табели, които ви дават информация, че там има археологически резерват. Ако обаче не сте кой знае какъв любител на историята, лесно ще ги подминете и мястото не ще остане у вас никакъв спомен. Направите ли си труда да свиете в отсечката, водеща до крепостта, ще имате възможност да се озовете в един древен свят на бойници и кули, каменни градежи и артефакти от преди няколко хиляди години.KAbile2Kabile3

"Кабиле" е най-значимият тракийски град открит до сега и един от най – важните археологически обекти в България. Фигурира в картата на 100- те национални исторически обекта. Създаден на възвишението Зайчи връх -  единственият, който се извисява в ямболското поле, край река Тунджа, на десет километра от Ямбол през второто хилядолетие преди новата ера. В резултат на средищното си положение и развитие по времето на Одриската държава и през управлението на царете Спараток и Скостокос, той се превръща в столичен град. Хрониките сочат, че през 341 г. пр. н. е., градът е завладян от войските на Филип Македонски. По – късно той става част от империята на Александър Македонски. През 72 година от новата ера е  превзет от римляните. Много изследователи свързват името на град Кабиле с името на богинята на плодородието Кибела. Недалеч от крепостта се е запазило днешното село Кабиле, образувано около извора, от който се счита, че древния град е черпил питейна вода. Изворът и до днес просължава да тече в центъра на селото.

Кабиле е бил за дълго резиденция на тракийските царе. Градът е имал собствена монетарницата, в която са сечени монети от бронз и сребро. Разцветът на Кабиле е продължавал през цялата елинистическа епоха.Kabile3

Градът е построен по всички правила на елинските градове. Имал е площад, около който е бил съсредоточен светския живот. Там се е намирал храм на бог Аполон. Имало е голямо светилище на богинята Артемида, който е служил и за място за съхранение на архива от каменни документи на града. На възвишението "Зайчи връх" – най - високата точка в местността, е открит каменен акропол, където е намерен скален релеф на богинята. Счита се, че в римско време функциите на Артемида се пресичат с тези на малоазиатската богиня Кибела, която също била богиня на плодородието и се почитала като "Велика майка".

Под властта на римляните "Кабиле" се разраства като военен, транспортен и търговски център на римската провинция Тракия. При направените археологически разкопки са открити останки от римскиKabile5Kabile6 бани, градски порти, казармени помещения, обществени сгради. Великолепните базилики, строени през  четвърти век, времето когато град Кабиле е важен епископски център, носят белезите на ранното християнство.

През 378 година градът вече е владение на готите. През шести век е разрушен от аварите. По-късно на същото място е изградено средновековно селище. По време на царуването на Тервел, 705 г. града преминава в територията на България и е превърнат в непревземаема крепост с голямо значение.Kabile7

Първите опити да се проучи древния град са започнали през 1912 г. от екип начело с професор Богдан Филов.

Сега "Кабиле" е част от модерен археологически резерват, разположен на площ от 600 декара, с музейна експозиция и съвременна инфраструктура. Обявен е за паметник на културата с национално значение. В музея, който работи целогодишно, могат да се видят множество експонати, открити при археологически разкопки в района – от праисторическо време, до средновековието – разнообразна керамика, стъклени и метални съдове, мозайки, древни медицински инструменти, метални пластики и скулптури, множество монети, статуи от сияйно бял, съвършено обработен мрамор, бижута, глинени лампи и други ценни находки.Kabile8 Съвременният начин на показване на артефактите дава възможност те да бъдат възприети лесно като част от хилядолетна история на този край. В музея се организират международни научни форуми, подготвят се научни разработки, екип от учени анализира и селектира сведенията от проучванията.

От възвишението "Зайчи връх"Kabile9 се разкрива невероятно красива гледка към необятната равнина и долината на река Тунджа. Ако се изкачите на върха, което изисква известно усилие, особено в лятната жега, разбирате, че древните хора неслучайно са избрали мястото за свое убежище. Сред окултистите съществува вярване, Kbile4че тукашните скали притежават магическа сила. Дали това е така? Едва ли някога ще получим сигурен и подплатен с научни доказателства отговор на този въпрос. Дори и само защото магията и науката се изключват взаимно. Но … кой знае, нашите предшественици може би по – добре са владеели сетивата си и са имали по – ясни обяснения на явленията и усещанията, които ние днес наричаме мистерии.