retro_Burgas_2010

retro_Burgas_2010

Кабриолет с името на Дженсън Бътън на ретро парад в Бургас

- Дженсън Бътън, е собственост на колекционер от Варна.

За първи път след реставрация бургаската публика ще може да види "Фиат 501" от 1919 г. – една от най-старите коли у нас, както и "Фиат" кабриолет от 1924 г.

Сред другите интересни и изключително редки автомобили са "Глас БМВ", който струва не по-малко от 50 000 евро, както и "Ланча делта интергале" – абсолютен фаворит в рали шампионатите.

Най-новият хот рот на "Фолксваген" костенурка, изработен от майстора на този вид автомобили – с ретро визия и мощни парамерти, Кирил Николаев от Хасково, също се очаква да предизвика интерес сред ценителите.  

Към родните колекционери на антики за първи път ще се присъединят три екипажа от турския град Бурса, които ще участват с "Доч" от 1958 г., "Шевролет" и "Олтсмобил".

В изложението ще бъдат представени и над 20 мотоциклета. Един от най-ценните от тях – "Харлей Дейвидсън" от 1923 г. на бургазлията Найден Марков ще бъде показан за последен път, преди да бъде дарен на американски музей, събрал стотици експонати от легендарните мотори. Веднага след изложението, антиката ще отпътува за САЩ, където ще бъде изложена с табела, че е реставрирана в България. Дарението е жест от наследниците на Найден – човекът история в областта на ретро колите и мотоциклетите.

Друг изключително рядък експонат – "NSU" от 1939 г. – мотоциклетът е от много къса серия и трудно може да бъде видян другаде.

Най-малкият участник в изложението е само на месец и ще пристигне с най-луксозната кола – "Пакард" от 1951 г.

Парадът, организиран от бургаския авто-мото клуб "Ретро", под егидата на Съюза на независимите ретро клубове в България, ще започне от 10 ч. на 9.07 (събота). Мястото е обичайното – пред Пантеона.

Награждаването на призьорите е предвидено за 14 часа, час по-късно ще започне и почетната обиколка из улиците на Бургас.