Козунакът е традиционно ястие на великденската трапеза. Снимки Chef Димитър Боев

Козунакът е традиционно ястие на великденската трапеза. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Козунак с шоколад
 

Необходими продукти

500 гр. брашно

150 гр. мляко

140 гр. захар

3 яйца

7 гр. суха мая

ванилия

100 гр. шоколад

150 гр. разтопено масло

захар за поръсване

 

За намазване

1 жълтък

15 гр. мляко

 

За поръсване

100 гр. кристална захар

20 гр. вода
 


Начин на приготвяне

Преди да замесите тестото, подгответе захарта за поръсването. С 20 гр. вода намокрете ръцете си и рабъркайте захарта, с която ще покриете отгоре козунаците. Захарта трябва да се овлажни и да стане на топчета. Поставете го в съд и го оставете в хладилника да престои.

Згрейте млякото в тенджера като внимавате да не заври. Смесете в отделен съд част от топлото мляко с маята и малко от брашното. Покрийте и оставете на страна, докато маята втаса. В останалата част от млякото разтопете захарта и прибавете ванилията, яйцата и половината от разтопеното масло. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. В купа изсипете брашното, добавете втасалата мая и бъркайте с миксера на 2-ра степен. Добавете след това яйчената смес и продължете да бъркате с миксера на същата степен, докато не получите леко лепкаво тесто. Добавете другата част от маслото и продължете да бъркате с миксера.

След като маслото се смеси добре с тестото, покрийте купата и оставете да почине за 20 минути. След това прибавете натрошения шоколад и бъркайте отново с миксера за около 5 минути, след което оставете тестото за час да почине. Извадете го от купата и продължете да месите на ръка, като го вдигате и удряте леко в плота за около 3 минути. Оставете отново да почине този път за 15 минути. Повторете тази процедура 2-3 пъти, като след последния път оставете тестото да почине за половин час. Така всъщност козунакът става на конци. Разделете готовото тесто на две топки, които оформете на фитили, покрийте с кърпа и оставете за още 10 минути настрана.

Намажете формичка с масло или спрей против залепване. Изплетете от фитилите плитка, която поставете в намазаната форма, покрийте я с кърпа и оставете козунака да втаса, докато удвои размера си.

След това смесете жълтъка, млякото и солта, за да се получи еднородна смес, с която ще намажете козунаците преди да ги изпечете.

След като вече е готов, намажете го отгоре със сместа от жълтък и мляко, поръсете със захарта. Пече се на 165-170 градуса за 30-35 минути.

Оставете да изстине преди да го извадите от  формата.

Галерия