Кметът на община Камено Жельо Вардунски разговаря с депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев преди концерта. Снимка Лина Главинова

Кметът на община Камено Жельо Вардунски разговаря с депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев преди концерта. Снимка Лина Главинова

Общините Камено и Бургас ще кандидатстват за отпускане на средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз за справяне с щетите от проливните дъждове и последвалите наводнения на 24-и и 25-и октомври, научи сайт "Черноморие". Представители на двете общини съвместно с Областна управа подготвят документите по процедурата.

"До седмица ще е ясна количествено стойностната сметка, която ще каже какъв е финансовият размер на щетите, които са нанесени на общинската и държавната инфраструктура при нас и в Бургас", каза пред "Черноморие" кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

Документите трябва да бъдат внесени от Областна управа в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. След това ще бъдат предвижени към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а оттам към Европейската комисия.

"Около година отнема процедурата от изготвянето на документите, кандидатстването, разглеждането им в ЕК и отпускането на средствата. Така беше и при наводненията във варненския квартал "Аспарухово", коментира пред "Черноморие" бургаският народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева.

Фонд "Солидарност" на Европейския съюз (ФСЕС) е създаден за реагиране при големи природни бедствия и като израз на европейската солидарност с регионите, засегнати от бедствия в рамките на Европа. Фондът е създаден в резултат на сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 г. Оттогава той е бил използван при 76 различни бедствия, породени от природни катастрофи като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша. До момента Фондът е предоставил помощ на 24 различни европейския държави в размер над 5 млрд. евро.

Парите от благотворителния концерт на ГЕРБ отиват при деца от Камено и Бургас