Канят Димитър Николов на бал на бургазлии в София

 

Събитието се организира от сдружението с нестопанска цел "Бургас", създадено през 1999 г. Неговите членове имат за цел да обединят усилията на бургазлии за запазване, подпомагане и популяризиране на културните традиции на града, да помагат, според възможностите си, за икономическото развитие на Бургас.

Сдружението е учредено от 70 души, но към днешна дата членовете му са три пъти повече. Те са успели хора с разнообразни професии.

Сдружението дава ежегоден приз, наречен "Годишна награда за бургаски принос в българската духовност". Учредителите на наградата са си поставили за цел да подпомагат и поощряват професионалното развитие на талантливи млади хора от Бургас, да оказват внимание на знакови личности от града. Традиционно в допълнение към приза се подарява и картина на младия, но известен по широкия свят бургаски художник Андрей Янев. Носители на наградата са Христо Фотев, Георги Калоянчев, Георги Дюлгеров, Никола Проданов, Тончо Русев, Стефан Диомов, Мария Статулова, Никола Съботинов.

Тази година победителят ще бъде избран на самия бал от всички присъстващи.