Канят кмета на Бургас на първа копка на Лот 2 от магистрала "Тракия"

 

Министърът придружаваше еврокомисаря, отговарящ за регионална политика, Павел Самецки по време на визитата му в Бургас. В делегацията бяха министърът на околната среда и водите Нона Караджова, зам.-министри, сътрудници, съветникът на премиера по управление на средствата от ЕС Юлиана Николова, експерти от Министерски съвет.

"Тук съм, за да се запозная с вашите проблеми и да видим как заедно ще вървим напред", каза еврокомисар Самецки. Кметът Димитър Николов деликатно намекна, че разчита на личното му съдействие за спечелване на средства за модернизация на градския транспорт в Бургас. Градът стана пилотна за България община, спечелила техническа помощ по програма "Джаспърс" за изготвяне на мащабен проект в това направление. В началото на следващата година в Европейската комисия ще бъдат внесени документите за кандидатстване и Бургас ще очаква одобряване на проекта. Финансирането, което може да бъде спечелено, е в размер на десетки милиони евро по оперативна програма "Регионално развитие".

Визитата им край морето започна с мултимедийна презентация на проекти, изпълнявани с европейски средства в Югоизточен регион – България. В представянето участваха кметът на община Бургас Димитър Николов и представители на общините Стара Загора, Сливен и Ямбол. На форума присъстваха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, зам.-кметове на община Бургас, кметове на общини и народни представители от областта.

По време на срещата Павел Самецки изрази мнение, че България преминава през един уникален период от своето развитие и има възможността да усвои 9.5 млрд. евро европейски инвестиции, които са на разположение на страната до 2013 г., 500 млн. евро от тях – предвидени за Югоизточния регион.

Община Бургас получи комплименти за настоящата си успешна работа по подготовката, печеленето на проекти и усвояването на европейски средства, както и пожелание за нови успехи на това поприще.