Karnaval

Karnaval

Карнавал на маската за втори път във Варна дирекции "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие". Пилотното издание на форума се проведе през миналата година, като целта е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

Карнавалното шествието ще започне на 26-и март от 15.00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий", пред катедралния храм "Свето Успение Богородично", с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника. Около 16.30 часа участници и зрители с шествие ще преминат през града - по булевард "Мария Луиза", до сградата на община Варна, булевард "Сливница", за да стигнат до входа на Морската градина (до ФКЦ), където ще има концертна програма, забавни игри, атракциони. Там ще бъдат раздадени много и големи награди.

В конкурсната програма на Варненския карнавал могат да участват индивидуални участници и групи, които ще се състезават с автентични или

изработени от тях маски и маскарадни костюми, представящи герои от местния, националния и чуждестранния обреден фолклор, маска и костюм от различнитe етнографски области и на различните етноси, както и пресъздаване на герои от приказки, книги, филми и комикси.

Участниците ще се оценяват от специализирано жури по следните критерии: красота и колорит на маската, оригиналност на изработката, артистичност при представянето и др.

Желаещите да се включат в инициативата граждани и организации могат да заявят участие в срок до 12-r март 2016 година на електронен адрес:

[email protected]