Промените на цените на картите влизат в сила от 20-ти октомври. Снимка Архив Черноморие-бг

Промените на цените на картите влизат в сила от 20-ти октомври. Снимка Архив Черноморие-бг

Месечна карта за една линия в градски транспорт във Варна ще струва 35 лева, а за цялата градска мрежа - 50 лева. Това решиха общинските съветници на последното си заседание от мандата на ОбС 2015 - 2019 година. С пълно единодушие съветниците гласуваха промяна в Наредба за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Община Варна, която ще влезе в сила от 20-ти октомври 2019 г.

Месечната абонаментна карта за една линия вече ще струва 35 лева, а карта за всички линии - 50 лева на месец вместо досегашните 130 лева. По-изгодно ще е и пътуването с тримесечни карти. С промените в Наредбата те ще са на цени от 90 лева за една линия и 135 лева - за всички линии. От новите условия, освен гражданите в пенсионна възраст - хора на 65 и повече години, от намалението ще е възползват и учащи се и лица с трайни увреждания и техни придружители. Пенсионерите вече ще заплащат по 2 лева месечно за една вътрешноградска линия и по 8 лева за всички вътрешноградски.

Срещу 15 лева на месец, учащите ще могат да използват всички линии в чертите на града, това се отнася и до ученици, които пътуват от малките населени места.

Месечните карти за хората с увреждания за всички линии ще са от 8 лева до 25 лева. За степен на увреждане от 50% до 70% Наредбата определя цена на карта 25 лева, от 71% до 90% ще заплащат 15 лева, а лица с увреждания над 91% – 8 лева. Придружителите на тези лица могат да използват месечни карти за всички линии на стойност 15 лева. Безплатна абонаментна карта е предвидена за лица под 18 години, с трайни увреждания от 50% до 100%. Наредбата дава възможност карти за два или повече месеца да бъдат закупувани предварително.

Новите цени на картите без намаление за рамките на града, съгласно границите на Общия устройствен план са съответно:

- Месечна абонаментна карта за една линия - 35 лева

- Месечна абонаментна карта за всички линии - 50 лева

- Тримесечна абонаментна карта за една линия - 90 лева

- Тримесечна абонаментна карта за всички линии - 135 лева

- Шестмесечна абонаментна карта за една линия - 180 лева

- Шестмесечна абонаментна карта за всички линии - 270 лева

- Годишна абонаментна карта за всички линии - 520 лева.