DSC_0604

DSC_0604

Катя Бождерменова: В Търговската гимназия има приемственост и е измислен от учениците. Сред абитуриентите на учебното заведение тази година бе и Рафи Бохосян - първият победител в телевизионния формат "X Factor".

- Г-жо Бождерменова, миналата година бяха намалени паралелките и децата, които бяха приети бяха по-малко. Какво е положението тази учебна година?
- В Търговската гимназия нямаше проблем с приема. Бяха приети ученици в 6 паралелки и на второ класиране са влезли само 2-3 деца. Тази година Педагогическия съвет отново реши да бъдат приети ученици в 6 паралелки, но със заповед на министъра на образованието те са намалени на 5. Има различни причини за това. Но това не е проблем, защото през годините в Търговската гимназия е имало прием в 5 паралелки. Дори в момента имаме два випуска отново с по 5 паралелки.
Тук балът е един от високите в града. Не очакваме проблем с приема, защото нивото на гимназията е високо. Традициите са големи. Стремежът на колектива е и да създаваме нови традиции, да бъдем иновативни и това се вижда. В тази връзка не виждам проблем с приема.
На отворените събития, които сме организирали са идвали и родители, не само на наши настоящи ученици, но и на бъдещи ученици. Те изразяват желание децата им да учат при нас.
- Напоследък стана модерна инициативата "Дни на отворени врати". Търговската гимназия има ли такава практика да презентира учебното заведение пред родителите, които искат да запишат децата си тук?
- Нямаме такава практика. Но сайта на гимназията ни е посещавам. На него се качва актуална информация и от него родителите научават много неща, да получат пълна картина за случващото се през годината. Много от проявите огласяме предварително, за да може който иска да дойде и да види.
- Кой от профилите в гимназията е най-търсен? И желаещите за него са повече?
- Ще се въздържа от такъв коментар. Интересите са различни. Например, родители, които имат счетоводни къщи предпочитат децата им да учат счетоводство. Родители, които имат бизнес, имат фирми или са мениджъри, предпочитат децата им да учат икономика или мениджмънт. Тези, които са в банковата сфера предпочитат децата им да учат в паралелка "Банково дело". Забелязва се отчетливо приемственост в гимназията между родители и деца. Разбира се има и такива, които избират Търговска гимназия без родителите им да са учили тук. Направили са на базата на условията, които предлагаме и нивото на гимназията.
- Какъв е балът за прием след VII клас при вас? Има ли промяна през последните години?
- Не, задържа се сред един от най-високите в града е. И тази година не очакваме да има промяна.