Вечерта Кино и вино ще се проведе на 9-и октомври

Вечерта Кино и вино ще се проведе на 9-и октомври

Пилотното издание на "Порт Прим Арт Фест" събира изкуства от различни области в един формат и в един град - Бургас. Своето място на този форум, намери и "Кино и вино" - винена вечеря, комбинираща в едно кинокритика с представяне на пет елегантни сицилиански вина и кулинарен акомпанимент към тях. Събитието стартира от 20:00 часа в гранд хотел и СПА "Приморец", в първият ден на фестивала - 9-и октомври.

Веселин Савов ще бъде своеобразен домакин на вечерта. Темата, залегнала в основата е творчеството на Франсис Форд Копола не само като режисьор, но и като винар. От този интересен факт именно, произтича изборът на Савов. "Страстта на Копола към виното, тръгва от "Апокалипсис сега". Историята е изключително интересна. Повече за това, как един режисьор става световен винар с две собствени изби, ще разкажа на самата вечеря", казва с усмивка Савов.

"В него в забавна форма съчетавам своята дуалистична експертиза - в киното и виното. Дегустацията допълвам с разкази за различните представяни вина и избраната филмова тема", коментира формата Савов.

Роденият в Пловдив Веселин Савов, е завършил кино факултета на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност кинознание. След Академията, започва работа в областта на киноразпространението, като същевременно организира кинолектории и представя премиерните филми в различни медии.

През 1991г. Веселин Савов създава заедно със съпругата си киноразпространителската компания "Съни филмс ентъртейнмънт". Същата година, на 11 юни, те провеждат първата частна кино прожекция в България, за последните 45 години. Това, фактически дава началото на частното филмово разпространение у нас. Бизнесът е с култура, но откъм търговската част. 

Скоро, компанията набира скорост и се превръща в лидер в своя бранш. За период от близо 20 години, са разпространени над 500 заглавия за голям екран, 2000 филма за видео, DVD и телевизия. Партньори на "Съни филмс" са гиганти като "Уолт Дисни", "Юнивърсъл", "Парамаунт", "Пиксар", "Уорнър", "Калъмбия" и други.

Колкото и интригуващ и предизвикателен да е бизнесът на киноразпространението обаче, той е свързан с огромно напрежение. Многобройните пътувания до Холивуд и по света, срещите с безкрайно интересни хора в един момент вече не са достатъчни за да компенсират. "Един ден, просто спрях да се чувствам щастлив. А когато спреш да правиш нещата с изключителна страст, магията изчезва", допълва той. След почти 20 години в бизнеса, той и съпругата му се разделят със "Съни филмс". 

Тръгват си с нагласата, да не стартират други бизнес начинания и да се отдадат на заслужена почивка. "Предадохме се на голямата ми страст - виното. В продължение на 25 години обикаляхме избите в България, Италия, Франция, Австралия, САЩ, срещахме се с енолози и винени експерти. Посещавахме изложенията за вино, участвахме в стотици дегустации", разказва Веселин Савов.

"Най-голямото винено изложение в света се провежда във Верона, Италия през първата седмица на април. Тогава, винарските изби в Италия вадят новата си продукция на пазара. На последното издание, бяха представени 5800 изби с общо над 60,000 етикета вина. По мои сметки, четирите дни, в които се провежда изложението, не са достатъчни само да се изчетат етикетите на вината, ако за това се отделят по осем часа на ден", разказва той.

"По време на друго пътуване, в Сицилия, посетихме една конкретна изба там. Впрочем, вината, които ще представя на "Порт Прим Арт Фест", са точно от нея. Тогава, купихме 300 бутилки - за нас и за приятели. Оказа се обаче, че всички много харесаха виното - и искаха също да си купят от него. Това търсене, съчетано с опита и увереността, които бяхме натрупали в областта на вината, доведе до решението ни да основем "Кино и вино" , споделя Савов.

"Българинът започва да има вкус към вината и започва да разбира, че домашното вино не е най-доброто и ако към него се добавя лимонада, това е, за да може да стане пивко. Податлив е на модата – а в последните десет години виното се превръща в сериозна тенденция. То е символ на определен лайфстайл и положение в обществото. Към него се обръщат обичайно хората над 35г., с добро образование и финансови възможности. Разбира се, много хора пият, защото е модерно. С особена сила това важи за младите дами. Това обаче, е до време. В един момент вкусът надделява", признава Веселин Савов.

Според него, добре е ако искаме да поемем по осъзнат път към виното, да започнем с дегустации. За него, отправната точка е била Международната изложба за лозарство и винарство "Винария" в Пловдив. "Вкус се изгражда с тестване, за да установиш собствените си предпочитания. После, може да се премине към по-професионални стъпки като различаването на ароматите. Най-сложното при виното е, че човек не може да изкаже, какво му харесва. Нещата започват да се получават при достатъчно практика. Българите като цяло, имаме афинитет към мерлото", заключва той.   

"Важно е, човек да култивира вкуса си към храната и виното към нея. Лично аз, не съм пурист и не държа на твърди комбинации – примерно, не винаги комбинирам рибата с бяло вино. Храната подчертава виното и виното подчертава храната. В това партньорство, водеща роля, разбира се, има храната, въпреки, че има хора, за които е обратното. Друга особеност на виното е, че то не търпи твърд алкохол. Той притъпява рецепторите. Малко бира преди него обаче, е добър избор. Тя обръща PH-то в устата и премахва вкусовете. Добрите дегустатори често я използват, преди да пристъпят към опитване на вината", издава още тайни от кухнята той.

За повече – заповядайте на "Порт Прим Арт Фест" - фестивалът на изкуствата с организатори и домакини Община Бургас и гранд хотел и СПА "Приморец" и творчески директор художникът Стефан Божков.

Веселин Савов е претворил двете страсти на живота си и в професионален път. Компания в тези му пътешествия, му прави съпругата му. Истории край тях, с тях - много. По-важното обаче, е да имаш талант да ги разказваш. На него това се удава с лекота. Заповядайте да ги чуете на "Кино и вино" - от 20:00 часа, на 9 октомври, в гранд хотел и СПА "Приморец" - Бургас.

Куверт за събитието: 29.00 лева на човек.