DSC_3124

DSC_3124

Кмет и еврокомисар нагазиха в декоративно езеро

"Стена на приказките". Провокиран от Карстнен Расмусен - ръководителят на отдела за България в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, кметът нави крачолите на панталона си, събу си чорапите и двамата нагазиха във водата, последвани от децата.DSC_3051

Кметът и еврокомисарят, ходещи в езорото се превърнаха в истинска атракция и бяха аплодирани от официалните гости и случайните минувачи, станали свидетели на празника по случай откриването на обновената "Стена на приказките" днес.

"Изключително ми е приятно, че на днешното откриване присъства Карстен Расмусен, за да се убеди лично, че в Бургас европейските средства се използват по най-добрия начин. Благодарение на тях Морската ни градина стана най-красивият парк в България. В Бургас се научихме да печелим проекти и сме мотивирани да покажем, че има смисъл от членството на България в Европейския съюз", каза кметът Николов.

"За мен е удоволствие да виждам динамични градове като Бургас да връщат блясъка на миналото”, отвърна представителят на Европейската комисия. Карстен Расмусен обеща ускоряване на работата по изграждане на магистрала "Черно море", тъй като пристигна на събитието от Варна и се оплака от лошия път до Бургас.

Благоустрояването на Приморски парк и възстановяването на "Стената на приказките" с прилежащото водно огледало е част от проектаDSC_3023 "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие", приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие", операция 1.4 "Подобряване на физическата среда и превенция на риска". Общата му стойност е 10 млн. лева. Бургас спечели този проект в конкуренция с 64 други български общини. Той включва още реконструкция на главната улица "Александровска", ул. "Гурко", ул. "Адам Мицкевич", парковата територия зад Старата поща и спортната площадка до защитено жилище "Надежда".