Кметът Николов (вляво) се надява, че ще предоговорят условията за наем на автобусите. Снимки Лина Главинова

Кметът Николов (вляво) се надява, че ще предоговорят условията за наем на автобусите. Снимки Лина Главинова

Искахме средствата да си останат в дружеството, но не можахме да защитим тезата си пред управляващия орган. Сега сме в нови преговори и се надявам да постигнем споразумение, така че със задна дата да върнем парите от наем. Това каза кметът на Община Бургас Димитър Николов по време на дебатите за загубите на общинската фирма "Бургасбус" ЕООД. За 2017 година те се изчисляват на 4 млн. лева. 2 млн. лева от сумата са средствата, които общинското дружество плаща на Община Бургас за наем на автобусите, които експлоатира.

"Бургасбус" има сключен договор с Общината, който се отнася за 67 автобуси, които бяха купени в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт", който администрацията изпълнява от 2008 година. Съгласно проекта, Общината закупи автобусите със средства, предоставени от финансовия механизъм "Джаспърс" и участва със съфинансиране в размер на 20 млн. лева. Средствата бяха осигурени като кредит, който Общината плаща. След като закупи автобусите, Общината ги предостави на общинското дружество да ги експлоатира. За целта "Бургасбус" плаща наем всяка година, който възлиза на 2 млн. лева.

Парите са част от загубите, които от общинската фирма отчитат за миналата година. Другите близо 2 млн. лева са в резултат на направените амортизации, удължаване на гаранциите за автобусите и други.

Отчетът на дружеството бе разглеждано заедно с отчетите на другите 17 общински фирми на сесия на Общинския съвет в Бургас. Той обаче предизвика най-сериозни дебати в залата, заради най-голямата посочена загуба.

"От управляващия орган не ни разрешиха "Бургасбус" да бъде партньор на проекта "Интегриран градски транспорт". Затова се наложи закупените от нас автобуси да бъдат предоставени на дружеството чрез договор за наем. Ще видите обаче, че в края на годината фирмата ще приключи на печалба", каза зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

"Сагата със загубата на "Бургасбус" ще мине по популярност дори турския сериал за Али Реза. Четирите милиона лева си стоят. И валидаторите, и кондукторите ще си останат. Никъде не съм виждал в автобус с валидатор да има кондуктор", заяви общинският съветник от групата на НФСБ - СЕК Ангел Божидаров.

В разгара на дебатите около отчета на транспортната фирма бе дадена думата на нейния управител Петко Драгнев. "В дружеството работят 870 души, като администрацията се състои от 12 служители. 67 са автобусите, които са закупени по проект "Интегриран градски транспорт", за които плащаме наем на Общината. Общо разполагаме с 117 автобуси и тролейбуси за градските линии и имаме 32 автобуса, които пътуват по междуселищните линии. Към днешна дата нямаме нито едно просрочено задължение към институция или данъчни. Преведохме 800 000 лева на Община Бургас, които бяхме забавили през 2017 година за наема на автобусите", каза Петко Драгнев. Той обеща, че валидаторите ще бъдат монтирани и ще функционират и в останалите превозни средства да края на месеца. Това е и крайният срок, в който т.на. автобуси "стрели" ще пътуват по линиите Б1 и Б2, досега те пътуваха до квартал "Рудник", защото не бяха оборудвани с валидатори.

"Поетапно ще става намаляваването на персонала, за да не се наруши ритъма на работа. След като бъдат монтирани валидаторите и бъде проследен пътникопотока, ще видим дали се налага и на кои линии да бъде направена корекция в разписанията", допълни Драгнев.

Георги Дражев поиска да знае, какви санкции ще бъдат наложени на европейските специалисти, които са разработвали транспортната схема. "Не разбирам и друго, защо му е на дружеството ПР? Още един щат и още една заплата е това", заяви Дражев.

"100 автобуса се управляват от 600 шофьори. Това е не само касичка, но и хранилка с този раздут щат", заяви Константин Бачийски от групата на НФСБ-СЕК.

"Бургас беше избран от Европейската комисия за пилотен град в страната, където да се реализира проекта "Интегриран градски транспорт" със средства от финансовия механизъм "Джаспърс". Парите са от ЕК и ние нямаме вариант и необходимост да налагаме санкции. Схемата бе разработена от европейските консултанти, но тя бе адаптирана от местния екип към реалностите на града", каза Руска Бояджиева - заместник-кмет по евроинтеграция в Община Бургас.

"Фирмата работи от 04.00 до 24.00 часа всеки ден. Има по трима шофьори на автобус и те не са достатъчни. 300 са ни водачите, 300 са кондукторите. Във всеки автобус има по един кондуктор", отговори на Бачийски Петко Драгнев.

"Ще говоря иронично. Отчетите на дружествата показват следното - печалбата на Онкодиспансера, че има повече болни, на Обредния комплекс, че се женят повече хора, загубата на Кожновенерическия диспансер, че хората имат по-висока сексуална култура. Имаме 18 общински дружества и обща загуба от 3 335 000 лева. Оборотът на "Бургасбус" е 24 млн. лева. Сигурно ще се увеличи, но той ще компенсира ли загубите?", попита съветникът Живко Табаков.

"Г-н Табаков, тази ирония се чува в колективите. Трябва да сме отговорни, какво говорим. Хората са под стрес, под стрес е и управителя на "Бургасбус". Ние се грижим за всяко наше дружество", заяви зам.-кметът Красимир Стойчев.

След повече от час дебати докладната записка с отчетите на дружествата бе приета с 40 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Галерия