Кметът на Бургас иска да строи индустриален парк - Бургас" ЕАД. В съвместното дружество ще участват Община Бургас и държавната "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Те ще обединят усилията си за изграждане на модерна и функционална индустриална зона на територията на промишлена зона "Север" – Бургас.

 

"През 2012 година ще имаме готова магистрала "Тракия" и градът става още по-важен транспортен и логистичен център. За новата индустриална зона имаме запитвания и сега, но аз се надявам на още по-голям интерес. Длъжни сме да осигурим на инвеститорите добри условия за бизнес", смята кметът Николов.

Съгласно подготвения проект в новото акционерно дружество общината ще участва с апорт на недвижимите имоти в избраната територия, а дружеството с финансов ресурс, необходим за изграждане на вътрешната инфраструктура.

На по-ранен етап (с решение на местния парламент) Община Бургас извърши всички законови процедури във връзка с новия статут на имотите, а също така спечели европейски средства (2 400 000 лв.), с които бе построено локално пътно платно, осигуряващо безопасна транспортна връзка с индустриалната зона.

Подготвен е проект на устав на дружеството, съгласуван с експерти на двете страни.

Като целесъобразно към настоящия момент се предлага решение за учредяване на еднолично дружество, чийто капитал е изцяло собствен на Община Бургас. След учредяването в него ще бъде поканено като акционер държавното предприятие. По този начин Община Бургас изцяло ще определи условията за управление и участие в дружеството, което не е пречка за последващо партньорство с "Национална компания индустриални зони" ЕАД.

Новата индустриална зона е в близост до железопътно трасе. Община Бургас подава ръка на всички инвеститори, развиващи екологично чисти, високотехнологични производства, например: логистични паркове, зърнобази, производства в областта на електрониката и др.