Кметът на Бургас: Теглим кредит от 20 млн., за да получим 115 млн. лв. За целта администрацията трябва да получи подкрепата на Общинския съвет. Вече е насрочена и извънредна сесия на местния парламент за 10 февруари. "През последните дни за мен беше шокиращо да чуя общински съветници, да обявяват, че ще правят "разкрития" за новия кредит на Община Бургас. Брюксел и европейските граждани ни дават 115 млн. лева от техните данъци, за да обновим изцяло градския си транспорт. Исканото от нас финансиране е 20 млн. лева. Тези 20 млн. лева не стават с увеличаване на местните данъци на бургазлии, т.е. за сметка на всеки един от нас", обясни кметът на общината Димитър Николов.

Повод за обяснението му стана изявлението на общинския съветник Ваклин Стойновски, че ще прави разкрития за новия кредит, който общината иска да тегли.

По думите на Димитър Николов по проекта Бургас ще получи: 67 нови, модерни и с климатични инсталации нови автобуси, нова модерна система за електронни билети, изграждането на нова модерна автогара "Юг", изграждане на градска мрежа за нови велоалеи, цялостно ремонтиране на трасетата на автобусните линии, видеонаблюдение, нови светофари, нови JPS системи, десетократно намаляване на вредните емулсии във въздуха, който ежедневно дишаме.

Това разбира се няма да стане само с европейските 115 млн. лева, които общината ще получи. Тя трябва да участва с определена сума, заради което се налага тегленето на новия креди.

"Ако общински съветници не желаят да одобрят съфинансирането на този мегапроект не само за България, но и за Европа – аз съм готов да изтегля този проект, колкото и голяма борба да водих за спечелването му. Ако не искаме да дадем 20 и да спечелим чужди 115 милиона лева – ще минем и без пълната модернизация на градския транспорт. Решението на Общинския съвет ще бъде определящо за реализацията му. Но колегите трябва да си понесат и последствията от неслучването му и загубата на европейски пари, които се дават за Бургас", допълни Николов.