Кметът на Царево иска частни изпълнители да събират задълженията

 

Той настоява да се допусне възможност събирането на публични вземания, включително и на такса за битови отпадъци, да става и от частни съдебни изпълнители като алтернативен орган за принудително събиране на публичен дълг. Сегашната практика е актовете за публично вземане, които не могат да се съберат от "Местни данъци и такси", да се предават за събиране на Агенцията за държавни вземания.

Другото предложение на Арнаудов е свързано с таксата за битовите отпадъци. Натрупан е значителен дълг от собственици на урегулирани недвижими имоти, бивши земеделски земи с променено предназначение и с влязъл в сила ПУП, и сега начисляваната такса масово не се заплаща. Отнася се за имоти, които не са застроени, не се застрояват и в момента и са извън строителните граници на населените места, до част от тях дори няма транспортен достъп, който да позволява извършването на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. В по-голямата си част имотите са придобити от юридически лица – търговски дружества с инвестиционна цел, които до момента не са изградили техническа инфраструктура, практически не произвеждат отпадъци и реално услугата, за която са натрупали задължения, не се предоставя от общината.

С презумцията, че е нарушено изискването за справедливост и съразмерност на таксата за битови отпадъци и се начислява такса в значителен размер за имоти, които не се ползват и са в райони, в които не се извършва сметопочистване и извозване, кметът ще излезе с предложение пред общинските съветници да се подобри нормативната уредба. За този вид имоти кметът ще настоява да се предвиди заплащане на такса "смет" само за поддръжка на депото за битови отпадъци. Идеята е имотите да се освободят от останалия размер на начислената такса. Очаква се по този начин в края на годината бюджетът да събере допълнителен приход от около 100 хил. лв.

Около 9-10 са фирмите с натрупани задължения от такса "смет" в размер над 10 хил. лв. Размерът на някои от задълженията достига до няколко десетки хиляди лева. Две фирми са с фрапиращо големи суми. За 2008 г. едната има натрупана неиздължена сума за такса "смет" в размер на 389 хил. лв., за 2009 г. - 374 хил. лв., без да се смятат лихвите. За 4 години втората фирма е задлъжняла със 198 500 лв. Значителната по размери такса за битови отпадъци е резултат от високата отчетна стойност на имотите, т.е. това са все имоти, закупени на високи стойности, които се определят като нежилищни имоти на фирми и се облагат с най-голям промил от 6.0.

Предложението на Петко Арнаудов е: ако в едномесечен срок от влизане в сила на разпоредбата собствениците на такива имоти заплатят пълния размер на дължимия данък върху недвижимите имоти и пълния размер на дължимата такса за битови отпадъци в частта за обезвреждане на битови отпадъци, те да бъдат освободени от задължението за заплащане на останалата част от таксата за битови откпадъци, начислена за периода до 2009 г.