DSC_4967

DSC_4967

Кметът на Царево против спирането на ОУП

и благоустройството Десислава Терзиева и бе подкрепено от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Повод за това станаха протести на еколози, които се обявиха срещу решението на Върходния административен съд от края на януари. С него ВАС спира седемгодишната битка за ОУП на община Царево и той влезе в сила без нужната екологична оценка.

Екозоли излязоха на улицата с настояване за неговото спиране и изготвянето на оценката. С тези мотиви действието на плана бе спряно и от двете министърки. Решението им обаче среща отпора на кмета на морската община и на жителите и.

"Одобрените и влезлите в сила Подробни устройствени планове (ПУП), съгласно Закона за устройство на територията запазват действието си, не могат да бъдат отменени и задължително би следвало възложеното изменение на ОУП (ИОУП) да бъде съобразено с тях. Трябва да се отбележи, че за много от тези ПУП вече има издадени и "Разрешения за строеж" (през годините).

С оглед на гореописаното се поражда питането "как може да бъде изградена пътната и инженерната инфраструктура, обслужваща местностите, в които има влезли в сила частични ПУП-ПРЗ и разрешения за строеж при така издадените заповеди за спиране прилагането/ реализацията на ОУП на Община Царево за цялата територия на общината?". Всички сме наясно какъв времеви интервал (измерващ се в години) ще отнеме процедирането на ИОУП (особено ако се и обжалва), но от това следва също, че за целия този период ще бъде възпрепятствано изграждането на така необходимата инфраструктура, от което ще страдат както постоянните жители на общината, така също  собствениците, инвеститорите и туристите", се казва в писмото на Георги Лапчев.

Според него, е изключително наложително преразглеждането и прецизирането на текстовете в двете издадени заповеди, както и на заданието за ИОУП, като същите бъдат съобразени с първоначалното решение, обект на възложеното изменение да бъде само частта от ОУП, която попада в зоната на природен парк "Странджа" (т.е. приблизително зоната на юг от град Царево).

"Чрез настоящото, изразявам както своето категорично несъгласие, така и възмущението на жителите, собствениците на имоти, на настоящите и потенциалните инвеститори, от ограниченията,  които се налагат чрез така оформения текст на заповедите от месец февруари и на заданието за ИОУП. Тази "присъда" за цялата територия на общината се издава изключително неналожително и не предполага никакви реални възможности за подобряване на вече "завареното положение". Достатъчно ограничения търпяхме всички ние, години наред, очаквайки края на делото за ОУП, хората станаха твърде чувствителни на тази тема, а ако сега нещата бъдат оставени в този си вид, всички в общината ще го възприемат като катастрофа.

На база гореописаното, считам за изключително належащо преразглеждането и прецизирането на текстовете в двете издадени заповеди, както и на заданието за ИОУП, за да не се спре за години развитието на цяла една община, което вероятно ще е фатално за бъдещето й като туристическа дестинация, място за живеене или подходяща почва за реализация на трудоспособното население, ако същото междувременно не реши да потърси по-перспективен живот другаде.

Уверен съм, че при така поднесените факти и притеснения, мога да разчитам на вас за предприемане на необходимите действия, във връзка със своевременното привеждане на обхвата на ИОУП в подходящи граници", се казва още в писмото на кмета на община Царево.