Кметът на Несебър дойде по вода за примирието със Созопол

Корабът "Биг баба" акостира на пристанището в Созопол и пръв на сушата слезе бог Посейдон, посрещнат от изпълненията на древногръцки хор. Гостите от Несебър, сред които и кметът на Поморие Петър Златанов, бяха посрещнати на брега от кмета Рейзи. За подписването в родния си град дойдоха и министърът на българите в чужбина Божидар Димитров, и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Сред  посрещачите на височайшите гости бе и актьорът Досьо Досев. Тържественото шествие, предвождано от Посейдон, тръгна по улиците на Стария град, премина по крайбрежната алея и стигна до Южна крепостна стена и кула. Там двамата градоначалника подписаха примирието. То се сключва между градовете-държави Аполония и Месамбрия с посредничеството на Анхиало и бог Посейдон по случай 2620-та годишнина от основаването на Созопол.

 

Повод за примирието става война, избухнала преди 22 века между двата града. Сведенията са от декрет на Аполонийското народно събрание открит в атничния град Истрия, днешна Румъния, разположен на делтата на Дунав. Декретът е датиран от края на III век преди Христа. Той разказва, че Месамбрия вероломно напада и завзема Анхиало - град на аполонийците. След това месамбрийската флота достига до Аполония и разграбва храмовете на Аполон без да успее да завладее града. Аполонийци призовават на помощ съюзниците си от Истрия. Истрийската флота се командвала от наварха Хегесагор - син на Моним. С общи усилия разбиват и завземат Анхиало.

Оттогава датира и традицията всяка година да се подписва споразумение между двете враждуващи страни.

Кметовете на двата града сложиха подписите си под документ, изрисуван от художника Иван Бахчеванов. В горния ъгъл са изобразени две светици - Дева Мария и света Марина - закрилници на Несебър и Созопол.

Двамата градоначалници получиха и по една икона на свети Николай чудотворец, изработена от Иван Бахчеванов. За измайсторяването им той е използвал стара технология, а за иконата е взаимствал най-стария образ на свети Николай познат в православния свят.

"Вместо примирие предлагам да подписваме анекс", предложи кметът на Поморие Петър Златанов. В знак на сключения мир в небето бе пуснат бял гълъб, досесен от гостите от Несебър.


Снимки Етелка Пирева