Hranene

Hranene

Кметът на Несебър разговаря с децата за здравословното хранене

гостуване на градоначалника в детското заведение в края на работната седмица. Той бе сред поканените на специална следобедна дегустация на  млечен крем от овесени ядки с плодове и плодова бисквитена торта и оцени високо вкусния и здравословен кетъринг, който детското заведение бе подготвило.  Кметът не пропусна да поздрави децата за техните познания за ползата от консумацията на плодове и зеленчуци, а те от своя страна се снимаха за спомен с него и му поднесоха букет от музикални изпълнения. Празничното настроение се пренесе в музикалния салон, където малчуганите от група "Моряче" бяха подготвили концерт от песнички, стихчета и гатанки, а родителите за награда  им бяха приготвили почерпка от домашно направени бонбони и бисквити, несъдържащи захар.

Всъщност цялата изминала седмица в ОДЗ "Калина Малина" бе посветена на здравословното хранене при децата. Всички прояви бяха под надслов "За да стана аз голям - трябва правилно да ям". От понеделник до петък учебното заведение отвори врати за родители и общественост, за да представи и разясни по интересен и оригинален начин действащите правила и норми за здравословно хранене на подрастващите на възраст между 2 и 7 години.

Сред акцентите в тематичната седмица бе празникът на тиквата, който се проведе във вторник. Специално подготвени от малчуганите от група "Звездичка" и възпитателите гатанки бяха задавани на родителите, които пък си припомняха кой плод или зеленчук на кое описание отговаря. Кулминацията на празника бе изработването на най-оригинален предмет от тиква, като творческата работа бе в отбор дете и родител. Колективният труд – рисуване, апликиране, сглобяване, оформяне, бе посрещнат с голямо въодушевление от децата, а готовите изделия бяха кое от кое по-оригинални, артистични и интересни. Някои родители бяха взели празника присърце и бяха донесли домашно приготвени вкусотии от тиква. В сряда  пък  възпитаници от група "Мечо Пух" показаха знания относно здравословното хранене, след което устроиха изложба от вкусни плодово-зеленчукови изделия, изработени заедно с родителите в домашни условия. След демонстрацията им, те опитаха готовата „продукция” с голямо удоволствие. Същия ден  малко по-големите от "Златна рибка" заедно с родителите си имаха творческа задача да изработят на място от природни материали красиви декоративни предмети за украса.

Тематичната седмица завърши с общ празник на всички групи от ОДЗ "Калина Малина", с който децата изпратиха подобаващо есента и подариха на всички родители и гости полезните книжки "Съвети за насърчаване на децата ни към здравословно хранене".