DSC_8631

DSC_8631

Кметът на Поморие: Директорите с мандат като депутати

Учителката Пройка Кючукова душила за врата петокласника Ангел. 12-годишното момче се блъснало в преподавателката в коридора, минути след като звънецът за междучасие бил и децата изхвърчали от класната стая.

"Дали детето се е блъснало или е било бутнато от съучениците си, не е много ясно, но това не е нормална реакция от страна на учителката", каза Иван Алексиев пред Chernomorie-bg.com.

Училището е общинско и е обезпечено от към охрана и видеонаблюдение. В понеделник кметът събира в кабинета си ръководството на школото, за да разговарят за случая. Чака се и докладът на полицията. "Явно микро климатът в учебното заведение не е добър, за да се стигне до този инцидент. По моя информация той има предистория и това не е станало случайно", уточни кметът.

За да се избегнат такива случаи, трябва да има промяна в конкурсната схема за избор на директори. Според сега действащата нормативна уредба, след като спечелят конкурса те остават на поста завинаги, освен ако нещо не наложи смяната им. "Човек не може да бъде непрекъснато на едно и също място. Идеите му се изчерпват, влиза в един колозов. Затова трябва да бъде въведена мандатност и да знае, че след 4 години ще трябва отново да се явява на конкурс", допълни Иван Алексиев.

Той ще запознае просветния министър с предложението си на 19-ти февруари, когато е насрочена срещата им в Бургас. Академик Стефан Воденичаров пристига утре - 17-ти февруари на тридневна визита в Бургас.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова