Кметът: Ваклин е с "Кауза против Бургас"

, който даде пресконференция днес. Поводът бе обществената поръчка за доставка на нови автобуси по проект "Интегриран градски транспорт". "След като Ваклин Стойновски гласува против създаването на Индустриална зона в Бургас, атакува ремонта на най-оживената и любима бургаска улица "Александровска" направи и няколко опита да саботира проекта, койте е на стойност 67 млн. евро", се казва в официалното становище на общината.

 

"Днешните изявления на съветника Стойновски, относно височината на автобусите работещи с метан, навежда на въпроса, дали интересите му не се пресичат с тези на известен автомобилен производител  от наша южна съседка. Относно сигурността на автобусите, Община Бургас е посочила ясни критерии, съобразени с програма "Джаспърс", с които всеки производител трябва да се съобрази и е даден достатъчно дълъг срок тези изисквания да бъдат съобразени и внедрени при производството на превозните средства", пише в позицията на администрацията.

Процедурата беше предварително обявена на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки още през ноември 2010 г. Документацията е съгласувана с Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, и от Агенцията за обществени поръчки с писмо Изх. № 99-00-6-5278/07.04.11.

Екип от външни консултанти и общински експерти положи огромни усилия и неколкомесечен труд по документацията за процедурата. Техническите параметри за доставка на превозните средства са дефинирани в рамките на предпроектното проучване, изготвено през 2009 г. от консултантската фирма ARUP, с подкрепата на финансов механизъм "Джаспърс".

Автобусите трябва да отговорят на най-високите екологични стандарти (минимум EURO 5), да бъдат климатизирани, да осигуряват достъп за трудно-подвижни пътници, да съдържат информационни табла и възможност за монтиране на апарати от система за електронно таксуване, както и GPS апарати за проследяване на автобуса. В допълнение на това доставчиците следва да осигурят обучение и сервиз, както и резервни части.

Новите автобуси ще предотвратят увеличававенето на вредни емисии във въздуха, ще увеличат средната скорост на движение на градския транспорт и ще предоставят много по-висок комфорт за гражданите и гостите на Бургас. Припомняме, че Бургас е първият град-модел в България с проект за интегриран градски транспорт и всички останали големи общини използват опита му, за да стартират тепърва подобни проекти.