Конкурсът за "Детелината" край Бургас започва на 15 август

Датата бе оповестена днес по време на парламентарния контрол в отговор на питане от страна на шестимата народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас и на депутата Стоян Иванов от "Атака".

По думите на министъра до края на годината вече трябва да има избран изпълнител на т.нар. "Детелина". Ден след като стане ясно името на фирмата, която ще строи пътния възел може да започне и самата работа по проекта.

"Очаква се цялата стойност на обекта да бъде около 22 милиона лева, по-голямата част от финансирането идва по линия на Европейската банка. В бюджета е предвидено необходимото съфинансиране, така че парите са осигурени", допълни министър Плевнелиев.

Според Стоян Иванов така ГЕРБ и "Атака" изпълняват още един от ангажиментите, които поеха към гражданите на Бургас и жителите на Южното Черноморие още преди местните избори през 2007 г. Той припомни, че едно от първите неща, които новият кмет на Бургас и новият общински съвет направиха, бе да изчистят проблемите пред строителството на пътния възел, които зависеха от Община Бургас. Народният представител от ГЕРБ Иван Вълков допълни, че тогава бургазлии за пореден път бяха излъгани. Въпреки обещанията на правителството на тройната коалиция и лично на тогавашния премиер Станишев, въпреки огромните излишъци в държавния бюджет преди кризата, пътният възел бе отложен за "светлото бъдеще".

"Всичко, което трябваше да бъде изпълнено и от страна на Община Бургас вече е готово", съобщи от трибуната в парламента председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков.