Конно шествие за Тодоровден в Бургас

Празникът, честван най-вече за здраве на конете, ще започнет в 10.00 часа на конната база в парк "Езеро". Веднага след това ще стартира конно шествие по крайбрежната алея на Морската градина до Мостика. Традиционната кушия ще започне в 11.00 часа на плажната ивица. Гонките ще завършат с награждаване на най-бързите и издръжливи коне и ездачите им.

 

Конският Великден, както още е известен Тодоровден, ще продължи с демонстрации по прескачане на препятствия в конната база. След 13.00 часа желаещите бургазлии и гости на града също ще имат възможност да пояздят кон или пони и да обиколят манежа на базата.

Конните състезания се устройват в чест на свети Тодор – един от тримата най-почитани от българите светци-конници. Поверието разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. В древните вярвания конят е символ на небесното начало и на слънцето. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие.