Константин Ташев с паметна плоча на "Оборище"

"Така, както отдаваме почит на всички бургазлии, които са прославили Бургас, трябва да отдадем и уважение към онези, които не са родени тук, но са дали живота си за града", каза градоначалникът преди да открие плочата. Тя бе осветена от сливенският митрополит Йоаникий, който също се преклони към таланта и творчеството на композитора.Владиката заедно с областния управител и кмета разгледаха и кабинета на композитора. На втория етаж в къщата на улица "Оборище" са създадени едни от най-запомнящите се песни, печели първа награда на "Бургас и морето", музика за театрални спектакли, симфонични творби. Прага на светая светих на маестрото днес прекрачиха и десетки бургазлии, за да се докоснат до таланта му, да надникнат в албума със спомени. Сливенският митрополит дори посвири на пианото на маестрото. "Да се преклоним през този велик талант, който остави творчество, което няма да залезе", каза Йоаникий.

Цветя пред паметната плоча на композитора поднесоха областният управител Константин Гребенаров, зам.-кмета д-р Лорис Мануелян, поетът и драмагург Недялко Йорданов, режисьорът Христо Симеонов, композиторът и общински съветник Руслан Карагьозов, дейци на културата, общественици, граждани."Благодаря, че почетохте духа на маестро Ташев. Някъде музиката му винаги ще звучи", каза съпругата на композитора Венета Ташева. Тя благодари на община Бургас за оказаната финансова подкрепа за честванията на двете годишнини - 75 години от рождението и 20 години от смъртта на Константин Ташев, които се навършват през 2010 година.

Община Бургас отпусна 5000 лева за проявите, включени в програмата за годишнините. Освен паметната плоча, предстои да бъде направен филм посветен на юбилеите, да бъде издадена книга за маестрото, написана от неговата съпруга. Кулминацията на тържествата е юбилейният концерт, който е на 4 ноември в Театъра за драма, опера и балет.Константин Ташев е роден през 1935 година в Русе. Автор е на над 1 000 творби в различни жанрове - музика към повече от 130 театрални представления, множество симфонични творби за големи и камерни оркестри. Пише музика към детски телевизионни филми и радиопиеси, автор е на естрадни, детски, хорови песни и инструментална музика.

Сред най-емблематичните песни от творчеството му е "Момчето, което говори с морето" по негова музика и текст на Недялко Йорданов, изпълнена от Панайот Панайотов. Тя им носи първа награда в националния конкурс "Бургас и морето" през 1980 година.

Творбите на Константин Ташев са изпълнявани в Русия, Полша, Германия, Югославия, Украйна Белгия и Холандия.

Композиторът е носител на множество награди и отличия. Първи награди за творчество - на Министерски съвет, на Министерството на народната просвета, на Комитета за култура и други. Получава златни медали като диригент, за заслуги към хоровото изкуство, за авторска музика. Четири пъти получава "Наградата на Бургас" за записване на песни за Бургас, за театралната си музика, за личното си творчество.

Маестро Ташев е лауреат е на орден "Св.св.Кирил и Методий" и е удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас".

Снимки Етелка Пирева