Кукери гониха злите сили в Бродилово

строго към традициите, живи в спомените на по-възрастните хора от селото. Обичаят е пренесен от бежанци от село Маджура, днес в Турция, и местното население го е съхранило и изпълнява до наши дни.

 

 

Приготовленията за празника започват отдалеч. Подбират се участниците, които ще се облекат ритуално и ще приемат други лица, всеки с роля в кукерската свита. Много важен момент е изборът на царя и царицата. Царят трябва да е добър стопанин, а семейството му многодетно и заможно. Поверието е такова, че какъвто е царят, такава ще е и годината. Изборът на местните хора за цар и царица за трети пореден път се спира върху младо семейство, което в селото отдавна знаят като добро и уважавано.

И тук обичаят е за плодородие и здраве. Белият кукер и всички останали участници в кукерската дружина се обличат в читалището. Игрите, съпроводени с много шум от подскачането и дрънченето на хлопките, започват от площада, за да се пренесат из цялото село. Кукерските обреди винаги са били съпровождани и от музика. Тя се изпълнява на тъпан и гайда. Съществен момент е обхождането на къщите. Тогава царят, който в този ритуал е водач на кукера и на свитата му, влиза пръв в дома и изрича благословии за плодородие. Стопанинът го възнаграждава с яйца, брашно, сланина и пари. Идва моментът да вземат царицата от дома й. Довеждат я четири жени от селото, нагиздени в местни носии. Царицата ще нахрани кукера с топла пита и пържени яйца. От кукерската пита ще раздаде за здраве и на останалите.

При залез слънце се изпълни и обичаят "Пали кош". Празникът завърши с Кукерско хоро. Традицията повелява, че който се хване на хорото, си осигурява здраве през годината.