Kuker3

Kuker3

Кукери обръснаха кмета на Малко Търново на деня кукери обикалят домовете и гонят злите сили. В Странджа с появата на Белия кукер пуква пролетта.

Рано сутринта днес дружина от 20 младежи,Kuker1 предвождани от Белия кукер, огласиха града. Сред тях бяха и Момата, Стражаря, Бръснаря, Доктора и Бабата. Първи "под ударите" на кукерите попадна кмета на общината. Той бе "обръснат" и разцелуван от Момата. Според обичая, кукерите обикалят Kuker4селището и гонят всеки, да го "отупат", че да прогонят злите сили от него.Kukeri5
Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново (да възкръсне). Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Kukeri6Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността. Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Kuker2Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.