IMG_2016_Lenta1

IMG_2016_Lenta1

Към водачите в Бургас: Не спирайте в бус лентите

където ще минава маршрутът на т.нар. "бърза линия", са заети от паркирани автомобили. Тази гледка е обичайна за комплекс "Меден рудник".DSC_1276

Новата транспортна схема на градския транспорт в Бургас влиза в сила от 26-и ноември, събота. Тя е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който община Бургас изпълнява от 2008 година. По проекта бяха закупени новите автобуси, за които Общината тегли кредит в размер на 20 млн. лева. Обезпечаването на кредита започна от началото на тази година. В рамките на проекта на 7-и септември бе въведена и електронна система за таксуване. От употреба излязоха хартиените карти. Предстои да бъдат въведени в ескплоатация вендиг автоматите, след като завърши фискализацията от страна на НАП.

По трасето, по което ще се движат автобусите от градския транспорт, вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.
Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите.
В случай че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.
При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.
Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата.
Община - Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да се съобразят с новата пътна маркировка и сигнализация и да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането са разрешени и не създават пречки за движението. Това важи най-вече за живеещите в следните райони:
Комплекс "Възраждане" - улица "Въстаническа", спирка "Петко Росен", булевард "Александър Георгиев - Коджакафалията", улица "Дъга", улица "Чаталджа".
В района на "Освобождение" - булевард "Тракия". В района на "Изгрев" - улиците "Георги Калоянчев", "Брацигово". В района на "Приморие" - улиците "Уилям Гладстон", "Княгиня Мария Луиза".
Въпреки новите изисквания към шофьорите в града, общинска администрация се надява всички да проявят търпение и разбиране, да спазват правилата на новата транспортна схема, която цели по-бърз и по-удобен превоз за пътниците, облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии в Бургас.
С новите маршрути на градския транспорт можете да се запознаете и като отворите прикачените файлове: