Georgi_Lapchev1

Georgi_Lapchev1

Лапчев: С мъртви делфини туризъм не се прави , деца и чужди туристи, бизнес и туризъм не се прави. Това заяви Георги Лапчев - кандидат-кмет на ГЕРБ в Царево. Той изпрати отворено писмо до медиите във връзка с мъртвите делфини и разразилате се полемика около това чия е вината за случилото се.

"Последните събития свързани с изхвърлените мъртви делфини на къмпинг "Корал" край Лозенец и Черноморец за пореден път насочиха общественото внимание към Община Царево. За съжаление в негативна светлина, която хвърля сянка върху хората, които живеят и работят тук. Царево масирано се определя през изминалата седмица като "черна дупка", генерираща новини за насилие над животните и разстрел на морските бозайници.

Първият мъртъв делфин престоява над 18 часа на брега пред ужасените погледи на туристи и семейства с малки деца, докато концесионерът на плажа "Корал" Атанас Русев, се опитва да се свърже с властите в Община Царево и да сигнализира своевременно за случая. Бездействието на общинската администрация, конкретно дирекция "Екология", часове по-късно раждат гневната реакция на обществото, разбира се, правилна. Затова е от изключителна важност да се посочи първоизточника на проблема и последвалия скандал – от общинската екологична дирекция отговарят на концесионера на къмпинг "Корал", в първите часове от откриването на животното, че е негово задължение да реши проблема както намери за добре и да се оправя сам. За прибирането, аутопсирането и изхвърлянето на биологични отпадъци (много грозна дума за мъртвия делфин, но така е посочен в закона) на общинска територия има строги правила, които се извършват от местната власт. Вълната от възмущение и последвалото скорострелно загробване на 19-я час, след обществения скандал, доказва хаотичността и непознаването на законите от общинската администрация.

Грозният случай с разстреляния делфин (земеделският министър Мирослав Найденов, който е специалист, може би най-точно се изказа, че въпреки липсата на аутопсия на снимката ясно се вижда какво му се е случило на делфина), поражда и един генерален въпрос - какво се случва в Община Царево и защо накрая се получава така, че вместо китен черноморски град, хората да ни определят като "черна точка в картата на България, където стрелят по бездомни животни  и разстрелват делфини"?", се казва в писмото на Лапчев.